Foto Bărbatul care s-a temut toată viața că va ajunge un exponat. Mai bine de 200 de ani, oamenii au plătit să îi vadă scheletul

Data actualizării: Data publicării:
Scheletul „Uriașului Irlandez”, așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea.
Scheletul „Uriașului Irlandez”, așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea. Foto: Facebook/ The Museum Guide

Scheletul „Uriașului irlandez”, un bărbat înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea, va fi eliminat din muzeul în care a stat mai bine de 200 de ani. Pe tot parcursul vieții, bărbatul a fost îngrozit de faptul că va ajunge un exponat, scrie CNN.

Hunterian Museum de la Royal College of Surgeons, din Marea Britanie, este închis pentru renovări de cinci ani, însă, când își va redeschide porțile în luna martie, vizitatorii nu vor mai găsi expus cel mai faimos, dar și controversat, exponat al său: scheletul „Uriașului Irlandez”. Așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri.

Byrne a avut o tumoră nediagnosticată la glanda pituitară, corpul său producând din acest motiv o cantitate prea mare de hormoni de creștere, bărbatul ajungând astfel să sufere de acromegalie și gigantism.

În ultima etapă a vieții sale, Byrne și-a câștigat existența expunându-se drept „Giantul Irlandez”. Înainte de a muri, în 1783, la vârsta de 22 de ani, a cerut ca trupul său neînsuflețit să fie închis într-un sicriu din plumb și aruncat în mare, temându-se că oamenii de știință vor dori să-i studieze corpul.

Cu toate acestea, fondatorul muzeului, chirurgul și anatomistul John Hunter, i-a plătit pe prietenii lui Byrne pentru a-i oferi cadavrul. Trei ani mai târziu, scheletul irlandezului a fost expus în muzeu.

Acum, la mai bine de 200 de ani distanță, scheletul va fi retras.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„În perioada în care muzeul a fost închis, Consiliul de Administrație al Colecției Hunterian a discutat diferitele perspective privind expunerea și păstrarea scheletului lui Charles Byrne. Consiliul a decis că scheletul nu va mai fi expus atunci când muzeul se va redeschide, însă va fi în continuare disponibil pentru cercetări medicale de bună-credință privind acromegalia și gigantismul pituitar”, au transmis reprezentanții instituției într-un comunicat de presă.

În locul scheletului va rămâne un tablou care îl înfățișează pe Hunter.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri