Un bărbat din SUA avea în garaj o rachetă nucleară ruginită

Data actualizării: Data publicării:
O rachetă ruginită creată pentru a transporta focoase nucleare a fost descoperită în garajul unui bărbat din statul american Washington
O rachetă ruginită creată pentru a transporta focoase nucleare a fost descoperită în garajul unui bărbat din statul american Washington. Foto: Bellevue, WA Police/ X

O rachetă ruginită creată pentru a transporta focoase nucleare a fost descoperită în garajul unui bărbat din statul american Washington, relatează BBC.

Autoritățile americane l-au contactat pe proprietarul garajului din Bellevue după ce acesta a sunat la Muzeul Forțelor Aeriene, oferindu-se să doneze o rachetă care i-a aparținut vecinului său, care între timp a murit. El a spus că vecinul său a cumpărat obiectul la o vânzare privată de bunuri.

Specialiștii poliției din Bellevue au spus că racheta este un Douglas AIR-2 Genie, o rachetă aer-aer nedirijată, proiectată să transporte un focos nuclear W25 de 1,5 kt. Ei au precizat însă că nu era atașat niciun focos și că nu există pericol de explozie.

Seth Tyler, un purtător de cuvânt al departamentului de poliție Bellevue, a spus că dispozitivul era „practic un rezervor de combustibil pentru rachete”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a declarat pentru BBC că nu a fost vorba despre „un eveniment grav”, adăugând: „un membru al echipei noastre de geniști m-a întrebat de ce dăm un comunicat de presă pentru o bucată de metal ruginită”.

Tyler a spus că muzeul nu pare să-l fi avertizat pe bărbat că a anunțat autoritățile. El a spus că persoana în cauză „nu se aștepta la un apel” de la poliție și a fost „extrem de iritată” de mediatizarea cazului. Totuși,  bărbatul a fost „suficient de amabil” încât să îi lase pe polițiști să arunce o privire.

Poliția a stabilit că racheta este sigură și i-a lăsat-o bărbatului, pentru a fi restaurată și apoi expusă într-un muzeu.

„Credem că va dura mult, mult timp până să primim din nou un apel ca acesta”, a scris departamentul de poliție Bellevue pe Twitter.

Genie a fost prima armă nucleară aer-aer produsă de SUA. A fost fabricată până în 1962.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri