Care este adevăratul rol al lui Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un, în Coreea de Nord? Oficialii sud-coreeni au păreri contradictorii

Data actualizării: Data publicării:
Kim Yo-jong, sora liderului coreean Kim Jong-un. împreună cu Kim Jong-un
Kim Yo-jong, sora liderului coreean Kim Jong-un. Foto: Getty Images

Oficialii sud-coreeni au opinii divergente în ceea ce privește adevăratul rol al lui Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong-Un, în ierarhia politică din Coreea de Nord. Informația că aceasta este acum a doua cea mai puternică figură din Coreea de Nord și că este potențiala succesoare al fratelui său este „exagerat”, a spus un ministru sud-coreean, care contrazice astfel evaluările altor oficiali de top din Seul, relatează CNN.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Lee In-young, crede că nu există suficiente dovezi pentru a trage astfel de concluzii despre rolul exact al lui Kim Yo Jong în sistemul politic opac al Coreei de Nord.

În schimb, ministrul Apărării, Jeong Kyeong-doo, spune că el crede că Kim Yo Jong conduce Departamentul de Organizare și Orientare (DOO) al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, organismul care se ocupă de îndoctrinarea ideologică a partidului, organizare și numiri politice. Conducerea DOO este unul dintre cele mai importante posturi politice din Coreea de Nord. Dacă Kim Yo Jong ar conduce acest departament, ar fi probabil un semn al statutului și puterii ei crescânde.

Declarațiile lui Jeong oferă mai multă credibilitate evaluării făcute de săptămâna trecută de către Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud, conform căruia Kim Jong-Un a decis să delege mai multe dintre puterile sale inclusiv către Kim Yo Jong.

Aceasta a fost timp de mai mulți ani o asistentă de încredere și o confidentă a fratelui ei. A fost unul dintre cei mai buni propagandiști ai Coreei de Nord și este acum membru supleant la Politburo - organul principal al partidului de guvernământ al Coreei de Nord.

Discuțiile despre rolul tot mai important al lui Kim Yo Jong în politica nord-coreeană au alimentat de asemenea speculațiile despre sănătatea fratelui ei. Kim Jong-Un avea o agendă plină de apariții publice, dar a dispărut de câteva ori din lumina reflectoarelor anul acesta, uneori timp de săptămâni întregi. De asemenea, se spune despre el că are un stil de viață foarte nesănătos.

Deși nu este un lucru obișnuit ca opiniile divergente ale oficialilor guvernamentali din Coreea de Sud, precum Jeong și Lee, să devină publice, dezacordul în sine nu este surprinzător. Oficialii din Coreea de Sud și Statele Unite sunt adesea nevoiți să tragă concluzii despre Coreea de Nord pe baza a foarte puține informații, având în vedere secretul de care s-a înconjurat regimul de la Phenian.

Agenția oficială din Coreea de Nord a difuzat miercuri imagini noi cu Kim Jong-Un, prezidând o reuniune în care s-a discutat despre impactul coronavirusului şi despre ameninţarea unui taifun.

Kim Yo Jong nu apare în nicio fotografie, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că nu a fost prezentă la ședință.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri