Concluzii horror după ce 95 de oameni au murit într-un feribot scufundat: echipajul era beat, vasul nu avea stație radio

Data actualizării: Data publicării:
Kiribati Cyclone Pam Batters South Pacific Islands
Foto: Gulliver/ Getty Images

Un feribot care s-a scufundat lângă Arhipelagul Kiribati, în urma căruia 95 de oameni au murit, era supraîncărcat, avea membri ai echipajului beți, iar vasul nu avea autorizație să transporte pasageri, potrivit unei anchete.

Feribotul, care avea 102 oameni la bord, s-a scufundat anul trecut, în Pacific. Doar patru pasageri și doi membri ai echipajului au supraviețuit accidentului, potrivit BBC.

După ce vasul s-a scufundat, au trecut opt zile pentru ca alarma să fie dată, iar multe victime au murit în apă de foame, deshidratare și hipotermie. O femeie a murit în timp ce năștea.

Feribotul plecase de pe Insula Nonouti pe 18 ianuarie, anul trecut, și urma să parcurgă un traseu de rutină de două zile, către capitala Kiribati, Tarawa, de 260 de kilometri, în apele Pacificului.

Nimeni nu a semnalat însă că feribotul a întâmpinat probleme și s-a scufundat, mai ales că vasul nu avea stație radio. Abia după câteva zile, cineva și-a dat seama că feribotul a dispărut și atunci s-a dat alarma. Avioane din Noua Zeelandă, Australia și SUA au început căutarea.

Pe 27 ianuarie, un avion militar al Noii Zeelande a găsit o barcă de salvare a feribotului unde se aflau 7 supraviețuitori, printre care o fată de 14 ani.

Ancheta solicitată de guvernul Kiribati a scos la iveală multe nereguli. Feribotul, care transporta și 30 de tone de cocos, nu avea licență pentru a transport pasageri. De asemenea, căpitanul nu a ținut cont de avertizările meteorologice.

Vasul s-a rupt din cauza faptului că nu era bine întreținut. Pe lângă acestea, la bord nu erau îndeajuns de multe veste de salvare pentru pasageri, iar membrii echipajului obișnuiau să consume alcool în timpul programului.

În raportul anchetatorilor s-au făcut recomandări ca de acum încolo să fie interzis consumul de alcool în timpul programului și îmbunătățirea codului de etică.

Redactor: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri