Criza sistemului medical din Rusia a reșapat „medicamentul de 1 dolar”: lipitoarea

Data publicării:
lipitoare

Economia rusă nu a depășit încă turbulențele provocate de scăderea prețului la produsele petroliere, de sancțiunile comerciale impuse în urma anexării Peninsulei Crimeea și de megalomania cheltuielilor din domeniul apărării. Cum era de așteptat, această situație finanicară delicată se reflectă și în sectorul medical, reșapând un „medicament” arhaic extrem de ieftin: lipitoarea.

lipitoare

Medicii din Federația Rusă prescriu anual circa 10 milioane de lipitori pentru tratarea a diverse afecțiuni, informează New York Times.

În cele mai multe cazuri, lipitorile sunt recomandate ca substituent pentru diluanții de sânge convenționali, care de cele mai multe ori au prețuri piperate, incompatibile cu venitul mediu din Federația Rusă - circa 600 de dolari pe lună (34.203 ruble). 

Conform sursei citate, o lipitoare costă mai puțin de un dolar (57 de ruble). Într-un tratament obișnuit, sunt folosite între trei și șapte lipitori, iar durata unei ședințe este de 30-40 de minute, deși rănile pe care dinții acestor viermi anelizi de apă dulce le lasă în urmă pot sângera chiar și 6 ore până când efectul anticoagulant se consumă.

În tradiția medicinală rusească, beneficiile aduse de lipitori sunt de găsit în veninul pe care acestea le secretă, fiind considerat un antigoagulant natural ce poate fi utilizat în tratarea preventivă a accidentelor vasculare și a bolilor de inimă.

Totuși, experții în economie nu consideră asemenea „artificii” de mediciniă alternativă ca soluții viabile într-un sector medical aflat în marasm economic.

„Avem nevoie de investiții, iar în medicină, tehnologia nouă are nevoie de investiții de stat”, spune Evgheni Gontmakher, economist rus.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri