Damascul acceptă deschiderea a două puncte de trecere a frontierei. SUA: Dacă regimul trece la fapte, ar fi un lucru bun pentru oameni

Data publicării:
copii intr-o tabara de sinistrati dupa cutremur
Bashar al-Assad a fost de acord să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei dintre Turcia şi nord-vestul Siriei pentru trecerea ajutorului umanitar acordat victimelor cutremurului. Foto: Profimedia

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a fost de acord să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei dintre Turcia şi nord-vestul Siriei pentru trei luni pentru trecerea ajutorului umanitar acordat victimelor cutremurului, a anunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.

„Salut decizia de astăzi a preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide cele două puncte de trecere Bab Al-Salam şi Al Ra'ee între Turcia şi nord-vestul Siriei pentru o perioadă iniţială de trei luni”, a declarat Antonio Guterres într-un comunicat.

Preşedintele sirian i-a anunţat această decizie şefului operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, pe care l-a întâlnit mai devreme în cursul zilei la Damasc, anunţ pe care Martin Griffiths l-a transmis Consiliului de Securitate care s-a reunit luni după-amiază pentru a discuta despre situaţia umanitară din Siria, a precizat pentru AFP o sursă din cadrul Naţiunilor Unite.

Washingtonul a salutat rapid acest anunţ, dacă este pus în aplicare.

„Dacă regimul este serios în această privinţă, dacă regimul este dispus să treacă de la cuvinte la fapte, atunci ar fi un lucru bun pentru poporul sirian”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Înainte de cutremurul care a lovit Siria şi Turcia, aproape întreg ajutorul umanitar crucial pentru peste 4 milioane de persoane trăind în zonele rebele din nord-vestul Siriei era transportat din Turcia prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, singurul autorizat Consiliul de Securitate.

Acest mecanism transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU este contestat de Damasc, dar şi de Moscova, membru permanent care are drept de veto şi care a făcut presiuni în ultimii ani pentru reducerea numărului de puncte de trecere de la patru la unul singur.

În timp ce apelurile pentru deschiderea de noi puncte de trecere s-au înmulţit în ultimele zile, mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, au cerut o nouă rezoluţie în acest sens.

Dar acordul Damascului face ca această rezoluţie să fie superfluă.

Deschiderea celor două noi puncte de trecere „va permite să intre mai mult ajutor, mai rapid”, şi-a exprimat mulţumirea Antonio Guterres, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri