„Dintr-o dată, avionul a picat din cer”. Momente de groază în timpul unui zbor în care pasagerii s-au izbit de tavanul avionului

Data publicării:
Avion al companiei Latam Airlines
Toți pasagerii care nu și-au pus centurile de siguranță au fost proiectați pe tavanul avionului în momentul incidentului. Foto: Profimedia Images

Investigatorii studiază înregistratoarele de voce și de zbor ale unui avion care a căzut dintr-o dată în gol, zeci de pasageri fiind răniți și având nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au simțit ca și când i-ar fi lovit „un cutremur”, scrie The Guardian.

Zborul Latam Airlines LA800 a plecat luni de la Sydney, Australia, cu 263 de pasageri și nouă membri ai echipajului cu destinația Auckland, Noua Zeelandă. După două ore de zbor, avionul Boeing 787-9 Dreamliner „s-a zguduit puternic”, potrivit companiei aeriene din Chile, care a precizat că incidentul s-a petrecut în urma unei „probleme tehnice”.

Pasagerii aflați la bordul avionului au spus că, după aterizare, pilotul era în stare de șoc și a spus că instrumentele de bord s-au oprit dintr-o dată. Fără tabloul de bord, pasagerii au spus că pilotul a pierdut pentru scurt timp abilitatea de a mai controla avionul.

50 de persoane au fost tratate în 14 ambulanțe care au așteptat ca avionul să aterizeze în siguranță pe aeroportul din Auckland. 13 dintre pasageri au fost internați, unul dintre aceștia fiind în stare gravă. Trei membri ai echipajului au avut și ei nevoie de îngrijiri.

Căderea în gol a avionului ar fi durat doar o secundă, dar a fost foarte puternică. Incidentul a avut loc imediat după ce masa de prânz fusese servită.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Totul a mers lin și apoi ne-a lovit pur și simplu, fără niciun avertisment din partea piloților”, a povestit Lucas Ellwood, unul dintre pasageri. „S-a simțit ca și când ne-ar fi lovit un cutremur.”

Ellwood a spus că toți cei care nu erau legați cu centura s-au lovit de tavan. „A fost îngrozitor.” Unii pasageri și membri ai echipajului au fost răniți și sângerau, în timp ce alții erau înspăimântați.

Oamenii au fost panicați până când avionul a aterizat cu bine; apoi, toată lumea a aplaudat și s-a bucurat, a povestit Ellwood.

„Dintr-o dată, avionul a picat din cer”, a povestit un Brian Jokat, un alt pasager aflat la bordul avionului.

Jokat dormea cu centura pusă atunci când avionul a căzut în gol. Când s-a trezit, pasagerul care ședea lângă el era acum „cu spatele lipit de tavan”. „Apoi a căzut și s-a lovit cu capul de cotieră. Se auzeau urlete din tot avionul.”

Avionul a început să coboare brusc în altitudine, moment în care Jokat a crezut că se vor prăbuși. „Tavanul era spart de la oamenii care s-au lovit cu capul și cu corpul de el. Oamenii au primit gulere cervicale, aveau capetele tăiate și sângerau. A fost o nebunie”, a mai spus Jokat.

Avionul era programat să facă o oprire în Noua Zeelandă înainte de a continua călătoria spre Santiago, Chile. Acum, a doua parte a zborului a fost anulată, iar pasagerilor li s-a oferit opțiunea de a-și continua drumul marți cu un alt zbor.

Compania Boeing a transmis că se află în cooperare cu Latam în timpul investigației pe care compania aeriană o desfășoară pentru a determina ce s-a întâmplat în timpul zborului.

Acțiunile Boeing au scăzut cu 3% după ultimul incident în care a fost implicat unul din avioanele sale. Autoritățile americane au interzis companiei să mai extindă producția modelului 737 MAX, după ce au constatat probleme de calitate „inacceptabile”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri