Hugo Chavez a intrat în insuficienţă respiratorie. Puterea de la Caracas face apel la calm

Data publicării:
20130104 20chavez-41991

Oficialii de la Caracas evită să dea prea multe informaţii despre starea preşedintelui venezuelean, dar admit că Hugo Chavez trece printr-o perioadă dificilă. Este conștient de bătălia pe care o duce dar, ca întotdeauna, spiritul său de luptă rămâne viu. Are aceeași tărie dintotdeauna, aceeași energie, aceeași încredere. Asta e ceea ce ne-a spus să transmitem poporului venezuelean”, a declarat vicepreședintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

Opoziţia susține însă că liderii ascund adevărul în privința lui Chavez care, teoretic, ar urma să fie învestit în funcţie peste şase zile. Acuzațiile au fost dezmințite imediat de guvernul de la Caracas: „Guvernul Republicii Venezuela atrage atenția cetăţenilor asupra războiului psihologic pe care presa internațională l-a declanșat în privința stării de sănătate a președintelui nostru, cu intenția de a destabiliza Republica Venezuela”, a afirmat ministrul Comunicațiilor, Ernesto Villegas.

Opoziţia a contracarat prin liderul său, Antonio Lazdema, care consideră că o delegaţie specială ar trebui trimisă pentru a-l vizita pe Hugo Chavez la Havana, pentru a obţine direct informaţii. „Nu cer permisiunea de a merge în Cuba. Cred că avem dreptul de a merge acolo cât mai repede posibil”, a spus joi Lazdema, citat de presa de la Caracas. „Destul cu misterele,Venezuela nu este o colonie a Cubei”, a mai spus el.

În opinia lui Antonio Lazdema, din delegaţie ar trebui să facă parte liderii de opoziţie Henrique Capriles şi Henri Falcon, mai mulţi parlamentari şi medici specialişti.

În 2011 au fost depistate primele probleme medicale ale preşedintelui venezuelean, când specialiştii au confirmat existența unei tumori canceroase. A fost operat și, la scurt timp după aceea, Chavez anunţa că s-a vindecat. Boala a recidivat însă, iar liderul de la Caracas a mai fost operat de două ori şi a suferit patru cure de chimioterapie în Cuba şi Venezuela. Boala nu l-a împiedicat să își continue cariera politică, așa că în luna octombrie 2012 a fost ales pentru al patrulea mandat în fruntea statului.

Două luni mai târziu a plecat din nou în Cuba, pentru a fi operat a patra oară. Deși inițial medicii au anunțat că se simte bine, au apărut mai multe complicații. Presa internaţională (de pildă, CNN) face speculaţii pe marginea anunţurilor făcute de medicii din Cuba, afirmând că, cel mai probabil, liderul de la Caracas este conectat la aparate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri