În China, 300 de milioane de oameni vor ieși la pensie în următorul deceniu. Cum a afectat sistemul lui Xi viața pensionarilor

Data publicării:
Vârstnicii din China nu primesc pensii
După mulți ani de muncă, vârstnicii din China nu au pensie. Foto: Profimedia

Încetinirea economiei, reducerea beneficiilor guvernamentale și politica de a avea un singur copil per familie, duc la o criză demografică în China condusă de Xi Jinping. În următoriul deceniu, aproximativ 300 de milioane de oameni cu vârstele cuprinse între 50 și 60 de ani vor ieși la pensie în China. Acesta este cel mai semnificativ fragment de vârstă din țară, fiind aproape echivalent cu populația totată a SUA. Cu toate acestea, pensiile alocate pentru ei sunt destul de mici, iar China rămâne fără timp de pregătire pentru generațiile viitoare care se vor pensiona. 

Huanchun Cao a asistat la nașterea Chinei comuniste, alături de soția sa, fiind căsătoriți de mai bine de 45 de ani. Conform BBC, atunci când este întrebat care este situația sa cu pensia, acesta privește întrebarea ca fiind absurdă și spune că ei nu au pensie. Acesta lucrează la o fermă, chiar dacă a trecut de vârsta de pensionare, și va continua să lucreze pentru a putea să aibă cu ce să întrețină familia.Venitul anual a celor doi este de 12.439 lei, iar prețul pentru porumbul pe care îl cresc scade, devenind și mai greu să renunțe la muncă. 

Cei doi  locuiesc în provincia nord-estică Liaoning, locul unde există multe fabrici care funcționează la capacități maxime, unde, în general, lucrează oameni trecuți de vârsta de pensionare. Aproape un sfert din populația din această zonă are 65 de ani sau mai mult, majoritatea tinerilor părăsind zona în căutarea unui loc de muncă mai bun. 

Populația vârstnică din China
Populația vârstnică din China nu beneficiază de pensii care să le ofere o viață ușoară. Foto: Profimedia

Familia lui Cao nu este singura în acest caz, Guohui Tang, cu vârsta de 55 de ani și-a deschis un centru de îngrijire a animalelor. Acestea nu sunt doar de îngrijit, ci sunt și hrană. Mai mult, aceasta prezintă și cazul unul vârstnic de 85 de ani, fără pensie, care este întreținut lună de lună de către cei doi copii ai săi. În China, timp de mai multe generații, era văzută ca fiind treaba copiilor să aibă grijă de părinții care îmbătrâneau. Cu toate acestea, din cauza politicii chineze care permite creșterea unui singur copil într-o familie, este din ce în ce mai greu ca acesta să întrețină și părinții. 

În orașe mai mari, precum Hangzhou, în sudul Chinei, lucrurile sunt văzute diferit față de cum sunt în Liaoning. Familia Feng locuiește într-un azil care asigură mai multe servicii, costurile fiind destul de mari, cei doi reușind să le acopere. Shuishui Feng încă reușește să desfășoare activitățile pe care le făcea când era mai tânără, și este conștientă de faptul că face parte din populația vârstnică privilegiată din China, însă este optimistă că lucrurile vor fi mai bune. 

Fondul de pensii ar putea să se termine până în anul 2035, conform unui studiu realizat de Academia Chineză de studii. Această estimare a fost realizată în 2019, înainte de pandemia de Coronavirus care a afectat economia țării destul de tare. Mai mult decât atât, China ar putea fi nevoită să crească vârsta de pensionare: 60 de ani pentru bărbați, 55 de ani pentru femei. Economiștii zic că aceasta ar putea să fie doar o amenințare dacă China ar putea să reușească să evite această situație de care mulți se tem că ar putea să devină o criză umanitară peste 25 de ani.  

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri