Încă o țară a anunțat că își mută ambasada din Israel la Ierusalim

Data actualizării: Data publicării:
Jewish Settlement In East Jerusalem
Foto: Guliver/Getty Images

Honduras îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim până la sfârşitul anului, a anunţat duminică preşedintele Juan Orlando Hernandez, relatează luni dpa, preluată de Agerpres. Statele Unite au făcut acelaşi pas controversat în urmă cu doi ani. Subiectul este unul sensibil, având în vedere conflictul israeliano-palestinian și disputa privind statutul Ieusalimului.

Preşedintele Hondurasului a declarat, într-o postare pe Twitter, că mutarea a fost convenită cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi că Israelul va deschide de asemenea o ambasadă în capitala Hondurasului, Tegucigalpa, pentru prima dată.

Hondurasul a deschis deja un birou diplomatic la Ierusalim în septembrie anul trecut, recunoscând în acelaşi timp oficial oraşul drept capitală a Israelului.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în decembrie 2017 că SUA recunosc unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a mutat acolo ambasada de la Tel Aviv în anul următor.

Ambele etape au fost aspru criticate de o mare parte a comunităţii internaţionale, care nu consideră statutul Ierusalimului stabilit până la încheierea negocierilor de pace cu palestinienii.

Israelul revendică întregul oraş drept capitala sa, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Guatemala, vecin al Hondurasului în America Centrală, şi-a mutat ambasada la Ierusalim în 2018, la scurt timp după Statele Unite.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri