JURNAL EXTERN. De ce i-au scos în stradă pe bulgari facturile la energie

Data publicării:
2402otilia-51461

Tensiunile din Bulgaria au pornit în principal de la măririi prețurilor la energie.

„În Bulgaria sunt mai multe lucruri care s-au suprapus. În primul rând, a fost o creștere a energiei electrice astă vară, cu 13 la sută. La ei, prețurile sunt reglementate și această creștere a fost cauzată de mai multe chestiuni, printre care și faptul că a crescut prețul cărbunelui. Problema a devenit vizibilă abia în iarnă, pentru că bulgarii se încălzesc cu energie elctrică.În același timp există un conflict mai vechi, între socialiștii din opoziție și guvernul de centru-dreapta pe tema construcției unei centrale nucleare la Belene., a explicat Otilia Nițu, expert în energie al organizației Expert Forum.

Pe de altă parte, expertul a explicat că în România situația nu este atât de dramatică. „În România avem un calendar de liberalizare, prețurile nu au de ce să crească atât de mult, în niciun caz nu există niciun motiv de îngrijorare că vom ajunge chiar în acest punct, mai ales că consumul casnic de energie electrică este foarte scăzut, inclusiv pentru încălzire este foarte mic”, a explicat Otilia Nițu.

Zeci de mii de bulgari au manifestat duminică, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie. Acesțtia au cerut introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului.

O creştere importantă a valorii facturilor la energie electrică, în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), se află la originea protestelor declanşate în urmă cu 15 zile. Este vorba despre cele mai mari mitinguri organizate în Bulgaria, fără participarea partidelor politice. Manifestanţii s-au organizat pe reţele de socializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri