Maduro: Adunarea Constituantă să ridice imunitatea parlamentarilor opoziţiei

Data publicării:
President Of Venezuela Nicolas Maduro Meets With United Nations Secretary General Ban Ki Moon
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi-a exprimat, luni, dorinţa ca Adunarea Constituantă aleasă duminică să ridice imunitatea parlamentarilor opoziţiei, pentru ca aceştia să fie judecaţi, transmite News.ro.

President Of Venezuela Nicolas Maduro Meets With United Nations Secretary General Ban Ki Moon
Foto: Gulliver/GettyImages

„Ajunge cu sabotarea de către Adunarea Naţională. Trebuie să se facă ordine. Va trebui să fie ridicată imunitatea parlamentară oricui trebuie să-i fie ridicată imunitatea”, a subliniat el.

Preşedintele nu a precizat motivele care vor fi invocate, însă deputaţii opoziţiei sunt acuzaţi cu regularitate de „lovitură de stat parlamentară” şi de faptul că au incitat la violenţe în timpul manifestaţiilor care zguduie ţara de patru luni şi s-au soldat cu peste 120 de morţi - dintre care zece duminică, în cursul scrutinului, potrivit Parchetului.

Maduro a ameninţat de asemenea că-i va „lua mandatul” procurorului general Luisa Ortega, o veche chavistă care şi-a întrerupt relaţiile cu Guvernul şi a devenit unul dintre principalii adversari ai acestuia.

„Ce trebuie să facă (Constituanta) împotriva procurorului general? Să-l restructureze imediat, să declare urgenţa şi să ia mandatul pentru a face justiţie”, a spus el.

El a propus din nou un „dialog naţional” în vederea rezolvării gravei crize politice în care a intrat ţara, declarându-se pregătit să înfrunte opoziţia în alegerile guvernatorilor, prevăzute pe 10 decembrie.

Potrivit acestuia, trei delegaţi au purtat până de curând negocieri cu preşedintele Parlamentului aflat sub controlul opoziţiei Julio Borges.

Maduro s-a felicitat de alegerea Constituantei, după anunţarea unei participări la scrutin de 41,5%, adică peste opt milioane de alegători. „Este cel mai mare vot al revoluţiei bolivariene de 18 ani”, a declarat el în Piaţa Bolivar, în centrul Caracasului.

Maduro a respins totodată condamnarea de către Statele Unite a alegerii unei Adunări Constituante şi ameninţarea americană cu noi sancţiuni. „Puţin ne pasă de ceea ce spune Trump! Ceea ne interesează este ce spune poporul din Venezuela!”, a declarat el.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri