Misterul studentei care a orbit și a rămas cu capacitatea mintală a unui copil de șase ani după ce a fost otrăvită cu taliu

Data publicării:
Zhu Ling, studenta din China otrăvită cu taliu, caz nerezolvat
Elementul chimic cu care a fost otrăvită Zhu se găsește în otrăvurile pentru șobolani și insecte. Capturi foto: Twitter

O femeie care a rămas infirmă timp de mai multe decenii, după ce a fost otrăvită pe vremea când era o studentă la facultate - un caz foarte cunoscut în China care a rămas nerezolvat - a murit la vârsta de 50 de ani, scrie CNN.

Zhu Ling a murit vineri la Beijing, a anunțat Universitatea Tsinghua printr-o postare pe rețeaua socială Weibo care a fost inundată de mesaje de condoleanțe.

„Zhu Ling s-a luptat cu perseverență cu durerea timp de mulți ani. De-a lungul vieții ei, Zhu Ling a avut întotdeauna parte de grijă, sprijin și încurajare din partea multor absolvenți, persoane din toate categoriile sociale și a școlii”, a scris prestigioasa universitate din Beijing, poreclită „MIT-ul Chinei”, la care Zhu studia când a fost otrăvită.

Moartea lui Zhu vineri seara a fost confirmată și de tatăl ei, Wu Chengzhi. Ea a fost înmormântată duminică.

În 1994, Zhu era studentă în anul doi la facultatea de chimie și era o muziciană desăvârșită, când a început să se confrunte cu dureri de stomac, pierderea părului și alte simptome inexplicabile care mai târziu s-au dovedit a fi consecințe ale otrăvirii cu taliu, potrivit informațiilor apărute în presă la acea vreme.

Din cauza otrăvirii cu elementul chimic foarte toxic folosit în otrăvurile pentru șobolani și insecte, Zhu a orbit și a rămas cu capacitatea mintală a unui copil de șase ani.

Zhu a suferit timp de mai multe luni și a intrat în comă înainte de a se descoperi cauza afecțiunii sale. În ciuda faptului că a existat mereu suspiciunea că otrăvirea ei nu a fost accidentală și poliția a investigat cazul, nu s-a găsit niciodată un vinovat.

Cazul lui Zhu a captat atenția întregii țări în deceniile de după otrăvirea sa, provocând furie din partea publicului care a cerut să i se facă dreptate.

Suspecta principală provine dintr-o familie care are legături cu elita politică a Chinei

Moartea lui Zhu a fost cel mai căutat subiect de pe Weibo weekendul trecut, atrăgând peste 400 de milioane de vizualizări până sâmbătă după-masa. Unii oameni suspectează faptul că întreaga investigație a fost abandonată din cauza statutului important al familiei principalei suspecte.

„Motivul principal pentru care cazul lui Zhu evocă atât de multă furie și simpatie din partea publicului este că mulți oameni din China văd o parte din ei în Zhu: Au suferit nedreptăți de un fel sau altul, dar nu există niciodată o investigație corectă, independentă sau transparentă din partea autorităților”, a spus Yaqiu Wang, director de cercetare al Freedom House.

zhu-ling-china-caz-otrăvire
Când a fost otrăvită, Zhu Ling era studentă la chimie într-o universitate prestigioasă din Beijing și o muziciană desăvârșită. Capturi foto: Twitter

După otrăvire, poliția a investigat-o pe una dintre colegele de cameră ale lui Zhu, Sun Wei, dar mai târziu au înlăturat-o de pe lista suspecților. Mulți internauți au legat investigația care nu a adus niciun rezultat de istoricul familiei lui Sun.

După cazul de otrăvire din 2013 care a avut loc în căminul unei universități din Shanghai, interesul pentru cazul din 1994 a crescut din nou, iar utilizatorii de rețele sociale au lansat o petiție către guvernul Statelor Unite în care au cerut să ia măsuri împotriva fostei suspecte, despre care se credea că locuiește în America.

Bunicul lui Sun a fost un oficial de rang înalt din guvernul naționalist care a condus țara înainte de venirea comuniștilor la putere în 1949. Mai apoi, acesta a ocupat poziții importante, dar în mare parte simbolice, în cadrul Republicii Populare Chineze până la moartea sa în 1995.

Unul dintre verii tatălui lui Sun a fost considerat un lider național în perioada 1993-2003, atunci când a ocupat poziția de vicepreședinte al principalului organism politic consultativ al Chinei.

Fosta suspectă postează mesaje online la mulți ani după incident

Sun a făcut mai multe declarații online pe care le-a postat pe forumul chinez de discuții, Tianya. În 2005, a spus că poliția nu a mai considerat-o o suspectă începând din 1998 din lipsă de dovezi.

Sun, despre care presa de stat a spus că ar fi avut acces la taliu în laboratorul universității, a spus că ea nu era singura studentă cu acces la substanța toxică și a negat că ar fi avut o relație conflictuală cu Zhu.

În 2006, Sun a spus că familia ei a cerut poliției în numele ei să redeschidă investigația ca să se „descopere adevărul”. În 2013, când interesul publicului pentru cazul lui Zhu a crescut din nou, Sun a postat din nou un mesaj: „Eu, mai mult ca oricine altcineva, aș vrea ca adevăratul vinovat să fie tras la răspundere.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri