Noi detalii despre accidentul aviatic din Japonia. Piloții nu au știut că avionul a luat foc

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0833700413
Piloții avionului Japan Airlines nu au știut despre incendiu înainte de a fi informați de către echipajul de cabină. Foto: Profimedia Images

Apar noi informații despre accidentul aviatic de marți, de pe aeroportul Haneda din Tokyo, unde un avion de linie s-a lovit de un avion al Gărzii de Coastă japoneze. Piloții avionului Japan Airlines, care a fost cuprins de flăcări imediat după impactul cu cealaltă aeronavă, nu au știut inițial că avionul ar fi luat foc. De asemenea, potrivit informațiilor publicate de presa locală, între momentul impactului (17:47) și momentul în care ultima persoană, căpitanul, a ajuns pe pistă (18:05) s-au scurs 18 minute.

Avionul de linie s-a ciocnit cu un avion al pazei de coastă după ce a aterizat pe aeroportul Haneda din Tokyo, marți seară. Cinci, dintre cei șase oameni din avionul Gărzii de Coastă au murit. Din avionul Japan Airlines au fost salvați toți cei 379 de pasageri. În aeronavă au rămăs, din păcate, un câine și o pisică, animalele nu au mai putut fi salvate, scrie The Guardian.

Imediat după impactul de pe aeroport, avionul de linie a fost cuprins de flăcări înainte ca acesta să se oprească, focul începând să se răspândească de sub avion, potrivit imaginilor filmate de pasageri.

Postul japonez NHK susține că piloții Japan Airlines nu au știut despre incendiu înainte de a fi informați de către echipajul de cabină.

Însoțitorul de bord a transmis în cabina de pilotaj că avionul ardea, deoarece echipajul de cabină avea nevoie de permisiunea piloților pentru a deschide ieșirile de urgență, a informat NHK.

În acel moment, avionul se umplea de fum și se încingea, cu bebelușii plângând și oamenii implorând ca ușile să fie deschise, au arătat filmările.

Într-un videoclip, se aude o voce tânără strigând: „Te rog, dă-ne drumul. Vă rog. Te rog, deschide. Doar deschide. Oh Doamne.”

5 Dead in Collision between JAL, JCG Planes at Tokyo Airport
Avionul Japan Airlines, în flăcări. Foto: Profimedia Images

Erau opt ieșiri de urgență, dar evacuarea a început la două tobogane din partea din față a avionului din cauza incendiului.

Doar o altă ieșire din stânga spate a fost ferită de incendiu, dar sistemul de interfon nu mai funcționa, așa că însoțitorii de zbor nu au putut comunica pentru a primi acordul piloților.

Echipajul din spatele aeronavei a considerat că este urgent ca pasagerii să coboare și pe ușa din spate și au deschis-o oricum. Au folosit megafoanele și propriile voci pentru a da instrucțiuni pasagerilor.

A fost nevoie de 18 minute pentru a evacua întregul avion, de la momentul impactului, pilotul fiind ultima persoană care a pus piciorul pe pista aeroportului la 18:05.

La scurt timp după aceea, întreaga aeronavă a fost cuprinsă de flăcări și zeci de mașini de pompieri au încercat să stingă focul. Pompierii au avut nevoie de opt ore.

Un câine și o pisică, ambii animale de companie, au trebuit să fie lăsați în avion și au murit, a spus compania aeriană.

Anchetatori din Japonia, Franța, Marea Britanie și Canada cercetau accidentul joi, rămășițele carbonizate ale celor două avioane încă se află pe una dintre cele patru piste ale aeroportului Haneda.

Japan Coast Guard Plane Not Cleared to Enter Runway before Collision
Anchetatorii, la epava avionului Japan Airlines. Foto: Profimedia Images

Cutia neagră din avionul pazei de coastă a fost găsită, dar cea din avionul de pasageri încă este căutată.

Ministerul Transporturilor a dat publicității miercuri transcrieri ale discuției cu controlorii de zbor, care arată că aceștia au aprobat aterizarea zborului JAL.

Dar avionul Gărzii de Coastă a fost instruit să meargă într-un loc din apropierea pistei.

Miercuri, NHK anunța că pilotul, Genki Miyamoto, în vârstă de 39 de ani, a declarat imediat după accident că primise permisiunea de a decola.

Japan Airlines a estimat că coliziunea ar avea ca rezultat o pierdere operațională de aproximativ 15 miliarde de yeni (105 milioane de dolari). Dar distrugerea aeronavei va fi acoperită de asigurare, a spus compania.

Citește și De ce toți pasagerii din avionul în flăcări au putut fi evacuați în siguranță, în timp record, deși doar 3 tobogane funcționau

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri