O femeie a găsit actul de identitate al unui pușcăriaș în căptușeala paltonului pe care l-a cumpărat online

Data publicării:
Femeie surprinsă ține o haină în mână
Femeia a găsit actul de identitate în una dintre mânecile paltonului. Foto: Profimedia Images

Un act de identitate care pare să aparțină unui deținut din China a fost găsit în căptușeala unui palton vândut de firma britanică de îmbrăcăminte Regatta, potrivit The Guardian. Descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea ca piesa vestimentară să fi fost produsă de victime ale muncii forțate.

Paltonul impermeabil a fost achiziționat online de o femeie din Derbyshire cu ocazia reducerilor de Black Friday. Când haina a fost livrată, pe 22 noiembrie, femeia a spus că a simțit un obiect dreptunghiular în mâneca dreaptă a paltonului care îi restricționa mișcarea mâinii la nivelul cotului.

După ce a tăiat paltonul pentru a scoate de acolo obiectul, a descoperit ceva ce părea să fie o carte de identitate emisă de o închisoare care avea poza unui bărbat în uniformă de prizonier, o diagramă pentru măsurarea înălțimii și numele închisorii din China.

„Nu te-ai aștepta la asta de la Regatta. Este un brand britanic care este la nivelul lui Next, M&S, îți îmbraci copiii cu hainele lor... și se întâmplă asta și te face să te simți foarte neliniștit și inconfortabil”, a spus femeia, care a preferat să rămână anonimă.

Cartea de identitate a fost găsită într-un suport de plastic pe care scria: „Produs de biroul închisorilor al Ministerului Justiției”. Femeia a trimis o poză cu actul de identitate către serviciul de relații cu clienții al Regatta, iar un angajat i-a răspuns că nu a mai văzut niciodată așa ceva.

Când femeia l-a întrebat dacă este un act de identitate folosit în închisori, agentul i-a spus: „Nu, este o legitimație chinezească de serviciu de la fabrica noastră din China. Dar, ai dreptate, arată ca un act de identitate de la închisoare.”

human trafficking, man in cage with orange light
În închisorile din China, deținuții sunt de multe ori supuși la muncă forțată. Foto: Profimedia Images

Agentul i-a spus apoi să arunce legitimația. Mai târziu, a primit un email din partea companiei în care i se cerea să returneze obiectul și paltonul și că va primi un alt palton la schimb. Femeia a refuzat oferta și a păstrat actul de identitate.

Regatta neagă că i-ar fi oferit un nou palton femeii în schimbul actului de identitate.

„Nu mă simt foarte confortabil... știu că este legal în China și că avem standarde diferite și alte lucruri din astea în Regatul Unit, dar tot nu te-ai aștepta ca deținuții să facă hainele”, a spus femeia pentru The Guardian.

Închisoarea este specializată în producția de haine

Regatta a transmis că a investigat incidentul. „După o investigație amănunțită, putem afirma că această îmbrăcăminte a fost produsă într-o fabrică în care s-au respectat toate regulile și că numeroase inspecții ale fabricii nu au descoperit nicio încălcare a politicilor noastre.”

„Continuăm să investigăm cum a ajuns acest obiect să fie cusut în haină”, a mai spus purtătorul de cuvânt de la Regatta.

Paltonul a fost făcut în China în iulie 2023, potrivit etichetei, cu toate că din informațiile care se regăsesc pe site-ul companiei și în codul QR al paltonului și Myanmar apare ca loc de producție.

Legea din China spune că „închisorile implementează principiile combinării pedepsei cu reabilitarea și educația cu munca pentru infractori, așa încât aceștia să se transforme în cetățeni care respectă legea”.

Închisoarea identificată cu ajutorul legitimației din palton declară pe site-ul acesteia că este specializată în producția de haine și procesarea de componente electronice.

Prizonierii din acea provincie sunt plătiți de obicei cu 1-1,5 yuani pe oră (13-19 eurocenți pe oră). The Guardian nu a divulgat numele deținutului pentru a-i proteja identitatea.

Mesaje ascunse în felicitări de Crăciun și teste de sarcină

În 2019, o fată de șase ani a găsit un mesaj neașteptat inscripționat în limba engleză pe o felicitare de Crăciun: „Suntem prizonieri străini din închisoarea Shanghai Qinqpu din China. Puși la muncă forțată. Vă rugăm să ne ajutați și să anunțați organizațiile pentru drepturile omului.”

Postul de televiziune francez Arte a difuzat luna trecută un documentar despre o scrisoare scrisă de mână în limba chineză descoperită în interiorul unui test de sarcină cumpărat la Paris.

Mesajul era: „Dragi prieteni, voi știți că în spatele vieții voastre pașnice se află prizonieri chinezi?” potrivit documentarului.

Peter Humphrey, un fost jurnalist care a stat aproape doi ani în închisoarea Shanghai Qingpu, a spus: „Dacă deținutul a pus asta în paltonul la care lucra, scopul este să îi informeze pe oamenii din străinătate că acest articol a fost făcut cu mâna de lucru din închisoare.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri