O fostă membră Isis spune că rasismul din Londra a împins-o la radicalizare

Data publicării:
tania georgelas isis

O femeie din Marea Britanie care a călătorit în Siria pentru a se alătura Isis, alături de copiii ei, spune că a fost deseori victima rasismului de-a lungul vieții sale în Londra, iar acest lucru a împins-o la radicalizare.

tania georgelas
FOTO: Captură youtube/ The Atlantic

Tania Georgelas, pe numele ei de naștere Joya Choudhury, s-a căsătorit cu un membru Isis și împreună au patru copii. Femeia a fost o susținătoare înrăită a ISIS.

Femeia a oferit un interviu pentru The Atlantic și a declarat că ceea ce a făcut-o să recurgă la astfel de măsuri extreme a fost faptul că deseori a fost discriminată în copilărie, ea având origini din Bangladesh.

„Copilăria în Londra a fost nefericită și mai ales că familia mea era foarte săracă. Eram a doua generație de imigranți și ne-am confruntat cu rasismul”, povestește femeia.

„Aveam vecini răi, ne spărgeau ferestrele, dar în general mă simțeam marginalizată. Căutam o modalitate de a riposta și îmi doream să am din nou onoare”, adaugă Tania.

Când au avut loc atacurile de pe 11 septembrie, Tania avea doar 14 ani și spune că a devenit „jihadistă înrăită”, iar la scurt timp s-a alăturat unui grup fundamentalist algerian.

Și-a cunoscut viitorul soț pe un site de matrimoniale pentru musulmani și s-au căsătorit când încă era adolescentă.

Fata povestește că, la fel ca ea, soțul ei era pasionat de jihad și visa să aibă copii „pe care să-i antreneze să devină asasini sau soldați”.

Legăturile lor cu extremismul nu sunt noutăți pentru autoritățile britanice, care l-au închis, în 2006, pe soțul femeii pentru că a oferit asistență IT pentru un site jihadist. După ce a fost eliberat, familia s-a mutat de mai multe ori în diferite orașe din Marea Britanie, SUA și Egipt.

În 2013, s-au mutat în orașul Azaz din Siria pentru a se alătura Isis. Acolo, Georgelas a devenit un membru cunoscut al grupului extremist Isis, care atunci era încă în formare. La scurt timp, femeia s-a mutat, alături de copii, în Texas, SUA, pentru că era foarte bolnavă. Ea a divorțat de soțul său, despre care se crede că a rămas în Siria, relatează The Independent.

„Nu pot să nu-l iubesc. Nu știu cum să opresc acest sentiment”, adaugă ea.

Tina spune că a reununțat la islamism, alăturându-se de ideologia Bisericii Unitariene. Ea militează acum pentru deradicalizarea luptătorilor Isis.

Alți luptători Isis au justificat radicalizarea din cauza lipsei de educație, șanselor slabe de a se angaja, sărăciei sau a rasismului.

Cercetătorii au demonstrat că mulți jihadiști europeni care s-au alăturat extremiștilor din Siria și Iraq provin din familii mari și deseori au fost marginalizați în copilărie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri