Pacea din estul Ucrainei, doar pe hârtie

Data publicării:
UCRAINA LA ARME GETTY-1

Potrivit unui comunicat emis de preşedintele Petro Poroşenko, distrugerea oraşului Debalţeve şi continuarea tirurilor de artilerie arată că proruşii nu au nicio intenţie să menţină pacea. Poroşenko a precizat că Ucraina a cerut formarea unui contingent internaţional de menţinere a păcii. Solicitarea a fost adresată Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi Consiliulului European.

NATO, prin vocea Ministrului de Externe britanic, susţine că va continua să monitorize cu atenţie situaţia din Ucraina, mai ales implicarea Rusiei.

Philip Hammond, Ministrul de Externe al Marii Britanii: Suntem pregătiţi, vom rămâne fermi în faţa oricări provocări.

În estul Ucrainei, soldaţii care au reuşit să scape din oraşul Debalţeve vorbesc despre scene de groază. Cel puţin 13 militari ucraineni au fost ucişi în timpul retragerii din regiune, în vreme ce peste 150 au fost răniţi, iar peste 90 au fost capturaţi de rebelii proruşi. Alţi 82 sunt în continuare daţi dispăruţi.

Belka, soldat ucrainean: Când plecam din regiune am ajuns direct în faţa unui punct de control separatist. Iniţial nu au crezut că vom încerca să scăpăm, motiv pentru care au socotit că le suntem aliaţi, separatişti sau ruşi. Ne-au şi făcut cu mâna! Am înţeles că ne sunt duşmani doar când au început să tragă.

De la declanşarea conflictului, în urmă cu aproape un an, peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în estul Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri