Papa Francisc a vizitat Moscheea Albastră din Istanbul

Data publicării:
papa francisc muftiul istanbul 29.11 getty images - crop

Însoţit de un dispozitiv impresionant de securitate, Papa Francisc a ajuns la Moscheea Albastră într-o maşină modestă, neobişnuită pentru coloanele oficiale. Suveranul Pontif a fost aşteptat de Marele Muftiu, care l-a însoțit într-o vizită prin lăcaşul de cult, construit la începutul secolului al 17-lea.

A fost un moment aparte pentru Suveranul Pontif, care s-a întors la un moment dat cu faţa către Mecca şi a meditat alături de Marele Muftiu.

Acelaşi gest a fost făcut şi în urmă cu opt ani, de predecesorul Papei Francisc, Benedict al 16-lea. Înainte de plecare, Papa a primit şi un cadou de la clericul turc - o placă asemănătoare celor cu care este decorată Moscheea Albastră.

Papa Francisc și Marele Muftiu al Istanbulului / FOTO: Guliver/Getty Images

Papa a traversat apoi marea esplanadă a cartierului Sultanahmet până la Sfânta Sofia, biserică bizantină construită în secolul al şaselea şi transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman. A fost primit aici de sute de oameni, care au agitat steaguri în culorile Turciei, Argentinei şi Vaticanului.

Principală moschee a Imperiului Otoman timp de cinci secole, Sfânta Sofia a fost transformată în 1935 în muzeu, care este vizitat anual de zeci de mii de oameni de toate credinţele. Printre ei a fost acum şi Papa Francisc, iar la final, acesta a semnat în cartea muzeului.

Este pentru a patra oară în istoria Vaticanului când un Suveran Pontif merge în Turcia, țară cu o populație majoritar musulmană. El a ajuns aici vineri, iar duminică, de ziua Sfântului Andrei, va oficia o slujbă alături de Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri