Pasul Hillary, ultima stâncă înainte de atingerea vârfului Everest, s-a prăbușit

Data publicării:
pasul lui hillary
Foto: The Guardian

Pasul Hillary, o formațiune faimoasă de pe Muntele Everest, s-a prăbușit, a confirmat pentru BBC News  un alpinist care a cucerit vârful pe 16 mai.  Alpiniștii cred că roca a fost afectată de cutremurul devastator din 2015 care s-a produs în Nepal. În consecință, urcarea celui mai înalt munte din lume a devenit și mai dificilă. 

 

pasul lui hillary
Foto: The Guardian

Pasul Hillary este o formațiune stâncoasă verticală de 12 metri de pe creasta sudică a muntelui. Aflat la 8.790 de metri altitudine, Pasul Hillary este o secțiune îngustă și abruptă și este considerat ultimul obstacol înainte de cucerirea vârfului la 8.848 de metri.  Formațiunea a fost numită după Sir Edmund Hillary, cel care a escaladat prima dată stânca în 1953. 

Alpinistul britanic Tim Mosedale a confirmat că Pasul Hillary nu mai există, după ce a ajuns în vârf la data de 16 mai.

„Primele informații au apărut anul trecut, dar nu eram siguri dacă a dispărut pentru că zona era acoperită cu zăpadă. Anul acesta, însă, pot spune cu siguranță că stânca denumită „Pasul lui Hillary”nu mai este acolo”, a scris alpinistul pe Facebook. 

Alpinistul crede că Pasul Hillary s-a prăbușit în urma cutremurului din Nepal din 2015. 

„Este asociat cu istoria Everestului și este un mare păcat că a dispărut. Este sfârșitul unei ere. Cred că adevărata cauză a fost cutremurul ”, a explicat alpinistul. 

El a adăugat că secțiunea respectivă de munte ar putea fi de-acum mult mai dificil de escaladat pentru alpiniști. 

Încă din 2016, fotografiile realizate în zonă arătau că Pasul și-a schimbat forma. Însă, din cauza zăpezii nici alpiniștii, nici cercetătorii nu au putut afirma cu siguranță că a dispărut. Anul acesta însă, informația a putut fi confirmată. 

Unii alpiniști spun că acum cucerirea vârfului va fi mai ușoară, deoarece acest obstacol dificil nu le mai stă în cale, alții spun că, dimpotrivă, va fi mai periculos pentru că riscă să se formeze un blocaj acolo, iar alpiniștii vor fi nevoiți să aștepte perioade mai lungi în frig și la altitudini înalte. 

Citiți și: Un alpinist a murit, iar altul este dispărut pe Everest

Horia Colibășanu a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar sau șerpași

Everestul ca afacere. O ascensiune poate costa până la 120.000 de dolari

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri