Răzbunare. Noi atrocități într-o închisoare din Brazilia: zeci de morți

Data actualizării: Data publicării:
detinuti brazilia

Cel puțin 31 de deținuți și-au pierdut viața într-o nouă răfuială marcată de atrocități într-o închisoare din Brazilia. A fost o acţiune de răzbunare care intervine la doar cinci zile după ce alți 56 de oameni au murit la un centru de detenție din nordul țării, în cele mai sângeroase violențe din ultimii 20 de ani din Brazilia.

detinuti brazilia

Membrii celui mai puternic cartel al drogurilor din Brazilia, Primul Comandament al Capitalei (PCC), aflați în penitenciarul agricol Monte Cristo (statul amazonian Roraima), au ucis vineri cel puțin 31 de deținuți. Majoritatea au fost decapitați, iar unora dintre victime le-au fost scoase inimile din trupuri.

Autoritățile au anunțat că au făcut această descoperire vineri dimineața și spun că situația în penitenciar este acum sub control. Acțiunea s-a vrut a fi o răzbunare pentru masacrul de zilele trecute dintr-o altă închisoare amazonianăAproape 60 de oameni au murit aici în prima zi a anului într-un conflict izbucnit între două bande rivale. Luptele au fost de o sălbăticie greu de imaginat – penitenciarul din orașul Manaus (Amazon) arăta ca după măcel, iar presa a relatat despre decapitări, trupuri mutilate și corpuri spânzurate și atârnate de zidurile închisorii.

Imagini filmate acum la penitenciarul Monte Cristo cu un telefon mobil circulă pe rețelele sociale. În ele, membrii PCC de la închisoarea Monte Cristo ciopârțesc efectiv cadavre îngrămădite într-o curte interioară în aer liber a închisorii. „Ne-ați ucis frații, nu? Uite-aici, uite ce vi se întâmplă vouă! Asta e răzbunarea pentru ce le-ați făcut fraților noștri”, spune un membru al bandei, în timp ce zeci de cadavre zac în bălți de sânge. Una dintre victime, un bărbat îmbrăcat doar într-un șort, începe să miște. Individul care se aude pe înregistrarea video îi strigă atunci pe alți membri ai bandei: „Avem unul viu!”, după care un alt bărbat din grup se năpustește și îi taie capul victimei cu un cuțit cu mâner alb.

Un oficial al închisorii a declarat ulterior că majoritatea deținuților uciși vineri la Monte Cristo nu erau membri ai grupării responsabile pentru masacrul de săptămâna trecută de la Manaus, când victime au fost membrii PCC. Deținuții respectivi care au fost măcelăriți nici măcar nu făceau parte din vreo bandă.

După măcelul de duminică din închisoarea de la Manaus, care a pornit de la o dispută între bande rivale, experții au avertizat că pot urma noi violențe, având în vedere prezența dominantă a acestor bande în sistemul penitenciar brazilian.

În ciuda acestor atrocități inimaginabile, ministrul justiției din Brazilia susține că statul deține controlul asupra sistemului penitenciar, al patrulea ca mărime din lume, în care se află peste 620.000 de deținuți.

Războiul cartelurilor de droguri

Penitenciarul de la Manaus unde au fost uciși în prima zi a anului 56 de deținuți este controlat de așa-numita bandă Familia Nordului, care ar controla traficul cu cocaină în zona amazoniană, din Columbia până în Peru. Acest grup este aliat cu un cartel al drogurilor din Rio de Janeiro, Comandamentul Roșu, al doilea cel mai puternic cartel din Brazilia, după PCC.

Mai mult de 20 de ani, PCC și Comandamentul Roșu au avut o înțelegere, care a permis menținerea unui trafic constant de droguri și arme de-a lungul graniței din jungla braziliană. Însă în urmă cu șase luni, cele două grupări s-au separat, iar PCC a preluat controlul rutelor foarte profitabile ale drogurilor de la granița cu Paraguay-ul, devenind cartelul dominant din Brazilia.

Experții sunt de părere că PCC se infiltrează și în zone din baza de la Rio de Janeiro a Comandamentului Roșu, ceea ce e de natură să genereze un conflict ce amenință să se reverse pe străzile celor mai mari orașe din Brazilia.

(surse: O Globo, Reuters, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri