Regimul nord-coreean face avere „vânzând” muncitori. Ce a relevat o anchetă în Polonia

Data publicării:
muncitor nord-coreean

FOTO: captură documentar vice.com

Marzuki Darusman, raportor special pentru drepturile omului în Coreea de Nord, anunța anul trecut că acești muncitori, o forță tăcută, sunt folosiți de regimul de la Phenian drept o nouă sursă de venituri, potrivit The Guardian. Darusman estima că sunt peste 50.000 de muncitori nord-coreeni „exportați” în diverse țări, majoritatea lucrând în minerit, în industria forestieră, textile și construcții.

Acești muncitori ar câștiga între 120 și 150 de dolari pe lună, dar de multe ori sunt forțați să muncească chiar și 20 de ore pe zi, li se dă mâncare puțină și au doar una sau două zile de odihnă pe lună. În schimbul lor, angajatorii ar plăti sume mult mai mari direct către guvernul nord-coreean. Sunt supravegheați direct de către alți cetățeni nord-coreeni, care trebuie să se asigure că respectă regulile impuse de regimul de la Phenian.

Cei mai mulți lucrează în China și Rusia, în unele țări arabe și africane, dar în discuție au apărut în ultimii ani și Cehia, Malta și Polonia. Cel mai recent exemplu este o investigație făcută de vice.com în Polonia, după moartea unui muncitor nord-coreean. Documentarul (disponibil aici și cu subtitrare în engleză) se numește „Bani pentru Kim: Muncitorii nord-coreeni, forțați să muncească până mor în Polonia”

Mergând pe urma unui accident de muncă despre care au aflat reporterii VICE – un muncitor nord-coreean și-a pierdut viața pe șantierul naval de la Gdynia – realizatorii Sebastian Weis și Manuel Freundt au descoperit ce companii din Polonia se folosesc de muncitori nord-coreeni. Cei doi au putut sta de vorbă cu muncitori nord-coreeni care au fost ținuți izolați și sub permanentă supraveghere și care erau probabil mult prea speriați de pedeapsa pe care ar putea primi-o dacă ar fi raportat condițiile în care trăiau și munceau în Polonia.

VICE a avut, de asemenea, acces la documente care dovedeau că salariile muncitorilor erau „tăiate”, iar diferența era încasată de regimul de la Phenian. Alte documente confidențiale – contracte de service, state de plată, registre de personal, copii de pașapoarte și extrase dintr-un registru de evidență a populației „exportate” din Coreea de Nord – au indicat în cele din urmă că foarte probabil compania poloneză respectivă era condusă de un membru cu rang înalt al armatei nord-coreene.

Ancheta a dezvăluit o rețea complexă de exploatare sistematică, haos birocratic, indiferență din partea oficialilor și ignoranță politică ce duce până la Comisia Europeană.

În cele din urmă, documentarul pune întrebarea dacă prezența nord-coreenilor în Polonia – în condiții de muncă forțată – este o eroare a sistemului birocratic sau mai degrabă rezultatul unei politici economice care închide ochii la consecințele acțiunilor sale, cât timp companiile europene au profit, iar regimul lui Kim Jong-un ocolește sancțiunile internaționale și își umple seifurile cu valută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri