REPORTAJ. Lima, capitala contrastelor. Garda cântă samba, apoi dă onorul

Data publicării:
01022013 20lima-47188

Cu toate nevoile care îi apasă, se poate spune că peruanii îşi duc zilele cu muzică. Muzică latino!

În ultima zi de luni a lui ianuarie 2013, una dintre cele mai mari pieţe din capitala Peru-ului, Plaza Mayor, se mişcă pe ritmuri latino. Frapant pentru călătorul european este că accentele de samba se ravarsă din instrumentele gărzii de onoare a armatei peruane, care defilează pe această muzică. Se aliniază apoi pentru primirea lui Traian Băsescu, „excelentissimo presidente de Rumania”, care urmează să-şi facă intrarea în „oraşul regilor”.

Lima, oraşul întemeiat de conchistadorul spaniol Francisco Pizzaro cu aproape cinci secole în urmă, mai păstrează doar fărâme din epoca de aur a gloriei coloniale. La fel ca în toate metropolele Americii Latine, discrepanţele dintre luxul opulent din „zona de pihos”, un fel de Dorobanţi al Limei, şi restul oraşului sunt uriaşe. Deceniul negru al „Fuji-şocului”, numele dat politicii economice draconice a lui Alberto Fujimori, a lăsat sechele adânci. O treime dintre peruani trăiesc sub pragul sărăciei absolute, un progres, totuşi, faţă de 2004, când peste jumătate din populaţie abia îşi ducea traiul de pe o zi pe alta.

În Lima, nu doar periferia este mizeră, ci şi centrul. Pe străzile din jurul Congresului, Parlamentul peruan, amărâţii care nu stau în „bodegas”, încearcă să vândă orice pentru a face rost de câţiva bănuţi pe care să-i ducă acasă.

La fel ca-n Santiago, străzile sunt pline de tarabe volante, la care se vând băuturi, fructe şi nelipsiţii ochelari de soare contrafăcuţi. Totul se petrece sub atenta supraveghere a poliţiştilor, care împânzesc străzile la orice vizită a unui oficial străin. Sărăcia lucie nu le-a şters, însă, peruanilor optimismul şi zâmbetul de pe buze.

Citiți șiREPORTAJ DIGI24. O după-amiază în Santiago - de la vile luxoase, la tarabe improvizate

„Peru este o ţară privilegiată”, ne spune un localnic. „Pentru că am petrecut mulţi ani privind spre Orient, apoi pentru alţi ani am privit spre Occident, iar acum am ajuns la un echilibru”, explică el. Este agricultor și cultivă porumb.

Puţin mai la vest, cartierul Miraflores abundă de lux şi opulenţă. Bojdeucile scorojite din centru lasă loc construcţiilor elegante din oţel şi sticlă, înconjurate de parcuri înflorite cu palmieri şi fântâni arteziene.

Urmăriți și mâine, în jurnalul de la ora 19.00, un alt reportaj realizat de Cristian Citre în America Latină. Reporterul Digi24 vă va arăta cum se distrează chilienii fără să cheltuiască bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri