Rusia revendică oficial peste un milion de kilometri pătrați în Arctica

Data publicării:
GettyImages-81661280

Foto: Gulliver/GettyImages

În cererea depusă la Comisia ONU, însărcinată cu trasarea granițelor platoului continental, Rusia subliniază că, în virtutea cercetărilor sale științifice, ea ar trebui să-și extindă suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri pătrați suplimentari în Arctica.

În 2001, ONU a cerut Moscovei, după o primă revendicare în acest sens, să aducă mai multe dovezi în sprijinul cererii sale.

Această revendicare include și Polul Nord și îi va oferi în mod potențial Rusiei accesul la circa 4, 9 miliarde de tone de hidrocarburi, potrivit estimărilor guvernului rus.

La ora actuală, dreptul la mare fixează zona economică exclusivă a unei țări la 200 de mile marine (circa 370 de kilometri) de la coasta sa, oferindu-i suveranitate în această zonă, pentru a-i putea exploata resursele. Dincolo de această limită, apele sunt considerate, din punct de vedere juridic, ca fiind internaționale.

Rusia, SUA, Canada, Danemarca și Norvegia își dispută de zeci de ani controlul asupra resurselor din Arctica.
Potrivit guvernului rus, cercetările din ultimii ani, implicând inclusiv o expediție în octombrie, demonstrează că limitele platoului continental rus din Arctica se întind mult peste cele 200 de mile marine.

Revendicarea Moscovei include o parte din Dorsala Lomonosov, revendicată de asemenea de Danemarca și Canada, precum și Dorsala Mendeleev, considerată de Rusia parte integrantă a continentului eurasiatic.

De când a înaintat prima dată cererea, în 2001, Rusia a inițiat mai multe expediții științifice polare de anvergură, pentru a aduna dovezi în sprijinul revendicării sale. În 2007, o expediție a efectuat efectuat o plonjare record în profunzimea Oceanului Arctic, plantând în mod simbolic, cu această ocazie, drapelul rus în adâncurile apelor polare.

În paralel, președintele rus Vladimir Putin a accentuat atenția atribuită problemei Oceanului Arctic, înființând o comisie specială însărcinată cu dezvoltarea proiectelor economice în regiune, în timp ce manevrele militare de amploare s-au multiplicat în zonă.

Doctrina militară navală rusă a fost, de asemenea, modificată în iulie, pentru a pune accentul pe importanța strategică a Oceanului Arctic, în mod concret prin dezvoltarea Flotei Nordului.

Nu în ultimul rând, Ministerul de Externe al Rusiei a precizat că această revendicare este una dintre „prioritățile” diplomației ruse și că ea așteaptă ca cererea sa să fie analizată până în toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...