Samoa a declarat stare de urgență din cauza epidemiei de rujeolă. 53 de oameni au murit, majoritatea copii

Data publicării:
Sick child with red rash spots from measles.
Foto: GettyImages

Autoritățile din Samoa au decis declararea stării de urgență la nivel național după ce 53 de persoane, majoritatea copii, au murit din cauza epidemiei de rujeolă care afectează această țară, informează Mediafax.

Școlile din Samoa au fost închise, iar transporturile vor fi restricționate în urma acestei decizii.

Această boală contagioasă afectează toate statele lumii, însă răspândirea sa în Samoa a fost facilitată de rata extrem de scăzută a vaccinării în această țară. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rata vaccinării în Samoa este de numai 31%.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Guvern, în doar două săptămâni, numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut de peste zece ori. În prezent sunt înregistrate peste 3.700 de cazuri de rujeolă, un număr foarte mare, raportat la populația totală a țării, care nu depășește 200.000 de persoane.

„Toate școlile noastre sunt închise, examenele naționale au fost amânate. Încă se desfășoară servicii religioase, dar dacă situația se va înrăutăți, vom fi nevoiți să închidem și bisericile, iar Crăciunul este aproape”, a declarat reverendul Vavatau Taufao, un lider religios local. 

Guvernul a mai informat că majoritatea celor decedați erau copii, 48 dintre cele 53 de decese fiind înregistrate la copii sub patru ani.

Cu toate că autoritățile au desfășurat ample campanii de vaccinare în ultimele săptămâni, numărul deceselor a crescut într-un ritm foarte rapid.

Noua Zeelandă sare în ajutor

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că țara sa va trimite doze suplimentare de vaccin, dar și zeci de medici către Samoa, pentru a ajuta la combaterea epidemiei.

OMS a avertizat în octombrie în legătură cu extinderea epidemiilor de rujeolă în mai multe regiuni ale lumii, în condițiile în care numărul de cazuri înregistrate la nivel global a crescut cu 300% în primele trei luni ale acestui an. Astfel, numărul de cazuri de rujeolă este la cel mai ridicat nivel din 2006 și până în prezent, potrivit OMS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri