Spital bombardat în Afganistan. Un atac, niciun responsabil

Data publicării:
medici fara frontiere

Preşedinţia afgană a anunţat iniţial că şeful forţelor internaţionale din Afganistan şi-a cerut scuze pentru atac, dar a revenit asupra informaţiei şi a spus că generalul John Campbell, comandantul trupelor NATO din Afganistan, doar a transmis condoleanţe.

Şi preşedintele Barack Obama a transmis condoleanţe, însă prin intermediul unui comunicat de presă. Secretarul-general al ONU a condamnat raidurile şi a cerut o investigaţie imparţială.

Atacul a avut loc dimineaţă devreme, în regiunea Kunduz, unde de o săptămână se dau lupte grele între talibani şi forţele afgane susţinute din aer de americani. Reprezentanţii Medicilor fără Frontiere spun că spitalul în care se aflau aproape 200 de oameni a fost lovit în plin.

Un avion a venit şi a trecut de patru sau de cinci ori deasupra spitalului. La fiecare trecere a lovit extrem de precis clădirea principală a spitalului. Asta a dus la rezultatele oribile pe care le-am văzut”, a declarat Bart Janssens, director de operaţiuni Medici fără Frontiere.

Reprezentanţii organizaţiei umanitare susţin că toate indiciile arată că forţele NATO conduse de Statele Unite sunt responsabile pentru bombardament.

Ministerul de Interne afgan, citat de BBC, spune că în spital se ascundeau între 10 şi 15 militanţi talibani. Oficialii coaliţiei internaţionale au recunoscut că au avut loc raiduri în apropierea clinicii, dar nu au spus dacă bombele au lovit şi clădirea.

Spitalul este aici de patru ani. Este un spital mare, are o suprafaţă mai mare decât un teren de fotbal. Am comunicat de mai multe ori coordonatele GPS ale spitalului către toate părţile implicate în conflictul din Afganistan. Nu înţelegem ce s-a întâmplat şi categoric nu acceptăm ideea că au fost pagube colaterale”, a spus Bart Janssens, director de operaţiuni Medici Fără Frontiere.

Experţii în securitate internaţională spun că dacă investigaţiile vor dovedi vina coaliţiei NATO pentru această tragedie, eforturile internaţionale din Afganistan vor avea de suferit.

„Cu siguranţă, talibanii şi grupările teroriste care încearcă să controleze Afganistanul vor avea un nou motiv să arate cu degetul spre forţele occidentale şi, dacă nu era suficient, să radicalizeze, să îşi apropie o parte din populaţia prinsă între guvern şi forţele militare. Probabil că vor reuşi să câştige şi mai multi adepţi”, spune Miroslav Tașcu-Stavre, expert în relații internaționale.

Pentagonul a anunţat deschiderea unei anchete de amploare, în coordonare cu guvernul afgan, asupra a ceea ce numeşte „un incident tragic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri