Sri Lanka interzice produsele din plastic de unică folosinţă, după moartea mai multor elefanţi şi cerbi sălbatici din cauza deşeurilor

Data publicării:
elefanti sri lanka
Sri Lanka interzice produsele din plastic de unică folosinţă, după moartea mai multor elefanţi şi cerbi sălbatici din cauza deşeurilor. Foto: Profimedia

Guvernul din Sri Lanka a anunţat marţi interzicerea totală a produselor din plastic de unică folosinţă ca măsură de protecţie a mediului, motivată parţial de moartea mai multor elefanţi şi cerbi sălbatici din cauza deşeurilor din plastic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al cabinetului şi ministrului pentru mass-media, Bandula Gunawardana, fabricarea şi vânzarea de produse din plastic (tacâmuri, pahare, flori artificiale etc.) vor fi interzise din luna iunie.

Măsura urmează recomandările unui comitet de experţi, numit în urmă cu 18 luni pentru a studia impactul deşeurilor din plastic asupra mediului şi a vieţii sălbatice, scrie Agerpres.

Pungile de plastic nebiodegradabil au fost interzise din 2017 pe fondul preocupărilor privind viiturile.

Importul de tacâmuri, pahare, ambalaje alimentare şi chiar de jucării din plastic a fost interzis din 2021 în urma mai multor decese de elefanţi şi cerbi în nord-estul insulei.

Animalele se hrăneau din gropile de gunoi deschise. Autopsiile au relevat că acestea ingeraseră cantităţi de plastic amestecate cu deşeuri alimentare.

Dar producţia şi vânzarea locală de produse din plastic de unică folosinţă a continuat.

Jayantha Jayewardene, cea mai înaltă autoritate din Sri Lanka în materie de elefanţi asiatici, a salutat măsura, dar a declarat că interdicţia ar trebui să includă şi pungile de plastic biodegradabil.

"Aceste pungi intră în lanţul alimentar al elefanţilor şi al animalelor sălbatice, iar asta nu este un lucru bun", a declarat el pentru AFP.

În urmă cu aproximativ cinci ani, zeci de cerbi sălbatici au murit după ce au înghiţit materiale plastice în districtul Trincomalee din nord-estul ţării, ceea ce a determinat guvernul să interzică depozitarea deşeurilor în aer liber în apropierea rezervaţiilor forestiere.

Elefanţii, animale sacre în Sri Lanka, sunt protejaţi prin lege, însă conflictele dintre animale şi oameni provoacă anual moartea a circa 400 de pachiderme şi a 50 de persoane în apropierea rezervaţiilor naturale.

Defrişarea pădurilor pentru dezvoltarea urbană determină animalele sălbatice, inclusiv elefanţii, să atace satele în căutare de hrană.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri