ISIS deţine peste 11.000 de paşapoarte siriene în alb

Data actualizării: Data publicării:
isis

Autorităţile germane estimează că gruparea teroristă Stat Islamic deţine peste 11.000 de paşapoarte în alb, care pot fi utilizate oricând, dezvăluie săptămânalul german Bild am Sonntag, potrivit News.ro.

Anchetatori au stabilit o listă cu numerele de serie ale acestor paşapoarte în alb şi cu autorităţile care le-au emis, preciează săptâmânalul, citând documente confidenţiale aparţinând poliţiei federale şi Ministerului de Interne.

Aceste paşapoarte furate sunt documente autentice, pe care nu au fost încă inscripţionate numele deţinătorilor, ceea ce le transformă în instrumente ale unor eventuali falsificatori.

În total, serviciile de securitate germane apreciază că 18.002 paşapoarte siriene în alb au fost furate din instalaţii guvernamentale siriene, dintre care mii s-ar afla în posesia altor grupări decât Statul Islamic.

„Evoluţia legată de situaţia refugiaţilor a arătat că organizaşiile teroriste exploatează această ocazie cu scopul de a trece potenţiale atacatori sau simpatizanţi în Europa şi în Germania, fără ca ei să poată fi descoperiţi”, a declarat pentru Bild am Sonntag o purtătoare de cuvânt a Poliţiei federale criminale BKA.

Membri ai comandoului jihadist care a comis atentatele de la Paris soldate cu 130 de morţi în 2015 erau deţinători ai unor false paşaporte siriene.

Cu toate acestea, „paşapoartele false sau modificate sunt cel mai adesea folosite în vederea unor intrări ilegale (în Europa), fără motivul ulterior al (comiterii) unor atacuri teroriste”, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt.

Potrivit unor documente consultate de Bild am Sonntag, 8.625 de paşapoarte controlate în 2016 de către autorităţile germane în domeniul imigraţiei s-au dovedit a fi false.

Germania a găzduit, începând din 2015, peste un milion de solicitanţi de azil, inclusiv numeroşi sirieni.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri