Statul Islamic, nou mesaj pentru Occident. SUA și Marea Britanie sunt acuzate că nu negociază pentru a-şi elibera cetăţenii

Data publicării:
ostatic stat

Îmbrăcat în cunoscuta salopetă portocalie, asemănătoare cu cele purtate de prizonierii de la Guantanamo Bay, John Cantlie transmite mesajul foarte sigur pe el şi fără a trăda vreo emoţie.

În acestă nouă întregistrare, ostaticul britanic acuză guvernele de la Washington şi Londra că şi-au abandonat cetăţenii în braţele morţii, în timp ce alte state au reuşit să-i elibereze pe ai lor.

Ştim că statele noastre pretind că nu negociază în astfel de situaţii, dar au fost şi momente când au făcut-o neoficial sau printr-un intermediar. Am sperat că guvernele noastre ne vor elibera în cele din urmă. Aşa că am aşteptat în timp ce alţii se întorceau acasă la cei dragi. Asta după ce reprezentanţii lor au îndeplinit toate condiţiile pentru eliberarea lor”, a spus ostaticul John Cantlie.

Potrivit jurnalistului britanic, de la începutul anului, nouă ostatici au fost eliberaţi de gruparea Stat Islamic, după ce statele de origine au îndeplinit condiţiile impuse de terorişti. Este vorba despre 3 spanioli, 4 francezi, un german şi un danez.

Însă niciun cetăţean britanic sau american nu a plecat viu din închisorile grupării Stat Islamic, iar cei care au încercat să evadeze au fost supuşi unor tratamente îngrozitoare.

Cei care încercau să evadeze erau torturaţi prin metoda înecării, a mai spus aşa cum sunt torturaţi prizonierii musulmani de către cei care i-au capturat”, John Cantlie.

Mesajul transmis de John Cantlie este confirmat în mare pare şi de cotidianul New York Times. În urma unei anchete jurnaliştii au reuşit să afle că gruparea Stat Islamic nu intenţiona iniţial să-i execute pe ostaticii occidentali, ci să-i elibereze în schimbul banilor.

Statele Unite şi Marea Britanie nu au vrut însă să negocieze cu teroriştii. Acest lucru s-a dovedit fatal pentru ostaticii britanici şi americani aflaţi în mâinile grupării Stat Islamic. Aceştia au fost torturaţi, înfometaţi şi bătuţi fără încetare. Săptămâni întregi au fost ţinuţi în întuneric, în încăperi în care nu existau saltele sau pături.

De cele mai rele tratamente a avut parte ostaticul american James Foley, primul prizonier occidental executat de gruparea Stat Islamic. Înainte de a fi decapitat, acesta a fost bătut aproape fără încetare si a fost supus unor execuţii simulate. Până acum, doi ostatici americani şi doi britanici au fost decapitaţi de gruparea Stat Islamic.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri