Suedezii pariază pe energia eoliană. Cum arată vaporul viitorului propulsat de vânt

Data actualizării: Data publicării:
Vaporul viitorului va fi propulsat de vant.
Foto: captură video

Suntem obișnuiți deja cu beneficiile energiei eoliene, dar ce părere aveți despre un vapor de transport marfă propulsat de vânt? Constructorii promit emisii reduse aproape de zero, o capacitate generoasă și ar putea traversa Oceanul Atlantic în 12 zile.

Energia produsă de vânt este tot mai utilizată în diverse domenii. O companie din Suedia a gândit un vapor propulsat de vânt. Ar putea transporta până la 7.000 de mașini și va emite cu 90% mai puțîn dioxid de carbon față de vapoarele convenționale.

Cu o înălțime de până la 105 metri când cele 5 vele de 80 de metri sunt extinse la maximum, arată ca o versiune futuristă a celebrului vas clipper din secolul al XIX-lea, potrivit Reuters. Testele arată că ar putea traversa partea de nord a Atlanticului în 12 zile, față de 8 cât durează pentru vasele din prezent. Vaporul va avea 200 de metri lungime și va ieși pe piață în 5 ani, anunță compania.

Vasul va avea totuși și un motor clasic, pentru operațiunile portuare sau atunci când vântul este foarte slab.

Tehnologia folosită pentru vaporul propulsat de vânt este similară cu cea pentru realizarea aripilor pentru avioane. Reducerea de emisii de carbon va fi semnificativă, însă prețul s-ar putea să nu fie, cel puțin pentru început, foarte atractiv. proiectul este cofinanțat de Administrația Suedeză de Transport și Institutul Suedez de tehnologie și transport.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri