Țara cu cele mai dure restricții. Poliția percheziționează oameni pe stradă să vadă dacă au alcool și țigări

Data publicării:
africa de sud caaptura bbc
Sursa: captura BBC

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, cele mai multe țări au adoptat restricții de deplasare. Puține au mers însă atât de departe ca Africa de Sud, unde a fost interzisă vânzarea de țigări și alcool. Acest lucru a dus însă la răspândirea contrabandei, relatează BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oamenii sunt furioși pentru că magazinele care vând băuturi alcoolice sunt închise, spune o femeie din Africa de Sud. Un bărbat se plânge că cei care merg la traficanți pentru a-și cumpăra țigări sunt la rândul lor tratați ca niște gangsteri.

Autoritățile spun însă că aceste restricții au fost luate pentru a diminua numărul internărilor în spitale, mai ales din cauza conflictelor violente care apar pe fondul consumului de alcool.

Poliția oprește oamenii pe străzi și îi percheziționează pentru a vedea dacă fac trafic sau transportă alcool și țigări.

Aceste interdicții au afectat grav producătorii de vin din Africa de Sud. Se estimează că, dacă vânzarea de alcool rămâne interzisă pe tot parcursul lunii mai, 14.000 de oameni din industria vinului își vor pierde locurile de muncă.

Cel mai mare producător de bere al țării a fost nevoit să arunce echivalentul a 20 de milioane de sticle de bere.

Restricțiile au însă și consecințe neașteptate. În comunitățile sărace, unde oamenii abia reușesc să facă rost de bani de mâncare, mulți sa-au reorientat: încep să producă acasă bături alcoolice.

O femeie care face bere din ananas spune că a ajuns să aibă circa 40 de clienți pe zi.

Interdicția de vânzare a produselor din tutun alimentează de asemenea contrabanda. Cei care vând ilegal țigări sunt adesea tineri săraci, care iau produsele direct de la traficanți.

Sunt înspăimântători, au arme, nu au încredere în nimeni”, spune unul dintre dealeri.

Autoritățile nu au anunțat când va înceta prohibiția, mai ales că numărul de cazuri de coronavirus a crescut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri