Trump: SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
GRAND RAPIDS, MI - DECEMBER 9: President-elect Donald Trump looks on during a rally at the DeltaPlex Arena, December 9, 2016 in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump is continuing his victory tour across the country. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Statele Unite recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, a declarat, miercuri, de președintele american, Donald Trump.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Donald Trump / FOTO: Gulliver/Getty Images

„Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme'”, a spus președintele american, potrivit Agerpres.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Această chestiune a mutării sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim revine în atenție la fiecare șase luni începând din anul 1995, când a fost adoptată o lege ce impune această mutare, dar care conține și o clauză derogatorie prin care președinții pot decide amânarea acestui transfer la fiecare șase luni.

Până în prezent toți președinții SUA au optat pentru o asemenea amânare, inclusiv Trump în iunie, pentru 'a da o șansă' păcii, în pofida promisiunii sale din timpul campaniei în favoarea unei mutări a ambasadei americane la Ierusalim.

Într-o convorbire telefonică avută marţi, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, l-a avertizat pe Trump asupra „consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii regiunii şi lumii”, informează news.ro.

Îndemnuri împotriva unei asemenea decizii cu consecinţe imprevizibile au fost formulate în cascadă în ultima zi.

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie ar risca să provoace „furia musulmanilor”. „Este un pas periculos”, a declarat regele saudit potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.

Benjamin Netanyahu: „Este o zi istorică”

Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat miercuri premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
„Este o zi istorică. Declarația președintelui american Donald Trump este o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului”, a spus Netanyahu, într-o declarație video înregistrată în prealabil.

„Domnule președinte Trump, vă mulțumim pentru decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite”, a mai declarat Netanyahu, care a promis totodată să mențină „statu quo-ul” locurilor sfinte din Ierusalim.

„Și adevărul și realitatea simple sunt acestea — nu va exista pace fără recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului”, a insistat Netanyahu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri