Un sergent din Forţele Speciale franceze, ucis într-o operaţiune antiteroristă în Irak. Alți doi colegi au murit luna aceasta

Data publicării:
nicolas mazier zambeste
Un sergent din Forţele Speciale franceze, ucis într-o operaţiune antiteroristă în Irak. Foto: Twitter

Un militar din cadrul Forţelor Speciale franceze, sergentul Nicolas Mazier, din cadrul Comandoului de Paraşutişti numărul 10, a fost ucis luni în Irak în timp ce unitatea sa sprijinea o unitate irakiană într-o operaţiune antijihadistă, anunţă marţi preşedinţia franceză, iar bilanţul militarilor francezi ucişi în august în această ţară crescând astfel la trei, relatează AFP.

„Cu o foarte puternică emoţie, preşedintele Republicii a aflat despre moartea sergentului Nicolas Mazier din Comandoul de Paraşutişti numărul 10, ucis ieri (luni) în Irak, în timp ce unitatea sa sprijinea o unitate irakiană într-o operaţiune antiteroristă”, anunţă preşedinţia franceză.

„Naţiunea plânge din nou, azi, pe unul dintre fiii săi (...). Transmit condoleanţe familiei sale, apropiaţilor şi camarazilor săi de arme. Împotriva terorismului, Franţa nu va da înapoi”, a declarat ministrul francez al Aprării Sebastien Lecornu.

Luni, „o unitate franceză de militari s-a angajat într-o operaţiune de recunoaştere în sprijinul forţelor irakiene, la aproximativ 100 de kilometri nord de Bagdad. Un grup de terorişti izolaţi a atacat violent forţele irakiene. Militarii francezi au ripostat imediat pentru a-şi sprijini partenerul, provocând pierderi grave inamicului”, anunţă marţi într-un comunicat Statul Major francez.

„În acest schimb de tiruri, sergentul Nicolas Mazier a fost împușcat mortal. Alţi patru militari francezi au fost răniţi în aceste lupte”, precizează Statul Major, potrivit AFP, citată de News.ro.

Potrivit unei surse irakiene în domeniul securităţii de la Kirkuk, într-o operaţiune comună, militari din „forţele antiteroriste irakiene și franceze staţionate la Kirkuk au căzut într-o ambuscadă” a unor jihadişti din cadrul Staului Islamic (SI), în provincia Salahedin din Deşertul al-Aith, la frontiera cu provincia Kirkuk.

Potrivit acestei surse, trei membri ai serviciului antiterorist irakian au fost răniţi în aceste confruntări armate, care au durat timp de „peste cinci ore”.

Alţi doi militari francezi au murit în Irak, în luna august - unul într-un accident, celălalt într-un „exerciţiu operaţional”.

Aproximativ 600 de militari francezi au fost desfăşuraţi în regiune, în cadrul Operaţiunii Chammal - care constă în formarea şi consilierea forţelor irakiene, precum și în susţinerea aeriană a Coaliţiei Internaţionale Inherent Resolve împotriva grupării Statul Islamic, înfiinţată în 2014.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri