Virusul H5N1 se răspândește pe tot globul. Un urs polar a murit din cauza gripei aviare

Data publicării:
Polar bear, Greenland
Sursa foto: Profimedia Images

Un urs polar a fost ucis de gripa aviară în timp ce virusul H5N1 extrem de contagios se răspândește în cele mai îndepărtate părți ale planetei. Se estimează că focarul actual, care a început în 2021, a ucis milioane de păsări sălbatice și mii de mamifere la nivel global, scrie The Guardian.

Moartea ursului polar a fost confirmată în decembrie de Departamentul pentru Conservarea Mediului din Alaska. „Acesta este primul caz de urs polar ucis de gripa aviară”, a declarat Dr. Bob Gerlach, medic veterinar.

Ursul fost găsit lângă Utqiagvik, una dintre cele mai nordice comunități din Alaska, la doi ani după ce această ultimă tulpină a fost detectată în America de Nord. Gerlach a spus că probabil ursul mâncase carcasele păsărilor infectate.

Urșii polari sunt enumerați ca „vulnerabili” pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în principal din cauza încălzirii globale.

Este posibil ca mai mulți urși să fi murit din cauza gripei aviare, însă aceste cazuri nu au putut fi verificate, deoarece aceștia au tendința de a trăi în locuri îndepărtate, cu puțini oameni, a spus Gerlach.

Se estimează că focarul actual al variantei extrem de infecțioase a H5N1 – care a început în 2021 – a ucis milioane de păsări sălbatice.

La nivel global, mii de mamifere au murit, de asemenea, din cauza virusului, inclusiv urși negri și urși bruni. Vulturii, vulpile și pisicile sunt printre speciile care au murit din cauza virusului în Alaska în ultimele luni.

„A fost în Antarctica și acum a ajuns în Arctica – este înfiorător”, a declarat pentru The Guardian Diana Bell, profesor de biologie.

„Și totuși nu sunt surprinsă – în ultimii doi ani, lista mamiferelor ucise a devenit enormă. Acum a ucis o gamă atât de mare de mamifere prădătoare și răpitoare, aceasta nu este doar o boală a păsărilor de curte. Când lovește o specie mare și foarte apreciată precum un urs polar, oamenii devin mai atenți și ascultă – sau cel puțin sper că o vor face. Avem deja o pandemie în biodiversitate și se numește H5N1 pentru că a ucis atât de multe păsări și mamifere”, a spus Bell.

Oamenii de știință au avertizat că virusul extrem de contagios ar putea aduce „una dintre cele mai mari dezastre ecologice ale timpurilor moderne” dacă ajunge la populațiile îndepărtate de pinguini.

Primele cazuri cunoscute de H5N1 au fost detectate în regiunea Antarctică în octombrie. Două luni mai târziu, sute de foci elefant au fost găsite moarte.

Ecosistemele din regiunile polare sunt deosebit de vulnerabile la gripa aviară, deoarece conțin multe animale rare, care nu au fost niciodată expuse la viruși similari.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri