Vladimir Putin revendică Polul Nord: „Arctica face parte din Federaţia Rusă”

Data publicării:
steag rusia polul nord

Cu toate că dreptul internaţional stipulează că nici un stat nu are drept teritorial asupra Oceanului Arctic sau a Polului Nord, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că regiunea Arctică este parte de necontestat a Federaţiei Ruse. În cadrul unei reuniuni a partidului său, liderul de la Kremlin a anunţat că Moscova are planuri pentru extinderea activităţii în zonă.

Declaraţia vine la 15 zile după ce mai mulţi activişti ai organizaţiei Greenpeace au luat cu asalt o navă a companiei Gazprom care efectua foraje la Polul Nord.

Moscova încearcă să profite de resursele energetice enorme care se găsesc în zona Arctică şi să îşi asigure rutele martime comerciale în regiune. Sub pretextul protejării intereselor Rusiei, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că o bază de pe vremea Uniunii Sovietice din insulele Novosibirsk, de la Cercul Polar de Nord, va fi redeschisă. Aşa a trimis în zona Polului Nord zece nave de război şi patru spărgătoare de gheaţă.

Zona Arctică „face parte din Federaţia Rusă şi a fost sub suveranitatea noastră de-a lungul ultimelor secole. Şi va rămâne astfel pentru anii viitori”, a susţinut Vladimir Putin.

Planul gigantului rus Gazprom de a demara exploatări petroliere în Oceanul Arctic a stârnit protestul membrilor organizaţiei ecologiste Greenpeace. Aceştia susţin că deversările de petrol ar putea provoca un dezastru ecologic în regiunea arctică. Ecologiştii au încercat să urce la bordul unei nave a Gazprom, iar forţele de securitate ruse au ripostat cu focuri de armă. Apoi activiştii, originari din 18 state ale lumii, inclusiv România, au fost reţinuţi şi acuzaţi de piraterie, riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Reprezentanţii Greenpeace susţin că acuzaţiile sunt nefondate. Chiar şi preşedintele Vladimir Putin a recunoscut că nu a fost vorba de piraterie, dar a subliniat că ecologiştii au încălcat legile internaţionale.

La Oceanul Arctic au ieşire Canada, Statele Unite, Rusia, Danemarca şi Norvegia. Din punct de vedere al dreptului internaţional, nici un stat nu are drept teritorial asupra Oceanului Arctic sau a Polului Nord.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri