Marina Ovsianikova, jurnalista care a protestat împotriva invaziei rusești în direct la TV, condamnată la 8,5 ani de închisoare

Data publicării:
Berlinale 2023 - Cinema for Peace Gala
Ovsianikova a plecat din Rusia anul trecut. Foto: Profimedia Images

Jurnalista Marina Ovsianikova, care a protestat în timpul unei transmisiuni live la televiziunea de stat rusească împotriva invadării Ucrainei, a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare, în absență, de un tribunal din Moscova, relatează The Moscow Times.

Ovsianikova se află în afara Rusiei, în prezent. Ea a fost condamnată pentru „răspândirea de informații false” despre armata rusă, ca urmare a protestului ei de la Kremlin, din iulie 2022.

Conform site-ului independent de știri Sota, tribunalul i-a pus, de asemenea, interdicției Marinei Ovsianikova de a mai conduce site-uri sau conturi media timp de patru ani.

Jurnalista a devenit cunoscută în Rusia și în afară după ce s-a afișat cu un banner anti-război chiar în timpul unei transmisiuni live de prime time, în martie 2022, pe canalul public rusesc. Acolo, ea lucra ca producător la acea vreme.

Ovsianikova - disidentă sau marionetă a Kremlinului
După protestul în timpul buletinului de știri de seară, Ovsianikova a fost interogată de ofițeri de securitate într-un departament secret al poliției. Foto: Profimedia Images

În august 2022, ea a fost plasată în arest la domiciliu pentru „răspândirea de informații false despre armata rusă” după ce a mers la Kremlin cu un poster pe care scria „Câți copii trebuie să mai moară în Ucraina ca să vă opriți?”.

De atunci, jurnalista a părăsit Rusia și a fost pusă pe lista de urmărire generală a regimului Putin. Conform unui post rusesc, ea s-ar afla în Franța, în prezent.

Ovsianikova a denunțat verdictul tribunalului drept „absurd și motivat politic”, precizând și că nu renunță la afirmațiile ei din 2022. Anterior, ea a mai fost amendată în Rusia pentru „discreditarea armatei ruse”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri