Marina SUA trimite prima navă de război prin Strâmtoarea Taiwan după alegerile din insulă

Data publicării:
Distrugătorul USS John Finn
Distrugătorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea Taiwan. Foto: Profimedia

O primă navă de război americană a navigat miercuri prin Strâmtoarea Taiwan, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă, stârnind nemulţumirea Beijingului, relatează Reuters.

Marina SUA a declarat că distrugătorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea Taiwan care se afla „dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”.

„Tranzitul navei John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susţine libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a precizat marina americană, potrivit Agerpres.

„Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui să fie intimidat sau constrâns să renunţe la drepturile şi libertăţile sale”, se mai arată în declarație.

Armata chineză a spus că misiunea navei americane a avut o conotaţie provocatoare, menită să atragă atenţia, şi că forţele sale au monitorizat şi au avertizat nava.

„Recent, armata americană a desfăşurat în mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu rea intenţie pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat, într-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a navigat în direcţia sud prin strâmtoare, adăugând că a monitorizat deplasarea, iar situaţia este una "normală".

Ultima trecere anunţată de către Marina SUA a unei nave de război prin strâmtoare a fost la începutul lunii noiembrie, alături de o fregată canadiană.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri