Mesajul lui „White Rex”, liderul comandoului anti-Putin din Belgorod: „Granița e destul de lungă. O să mai auziți de noi”

Data actualizării: Data publicării:
militari ai grupului de partizani ruși anti-Putin „Corpul Voluntarilor Ruși”
Militari ai grupului de partizani ruși anti-Putin „Corpul Voluntarilor Ruși”. Foto: Profimedia Images

Grupul de rebeli ruși anti-Putin, care a acționat zilele trecute în Belgorod, a anunțat că lumea „va mai auzi de ei” și că partizanii vor lansa noi incursiuni pe teritoriul rus, informează The Guardian.

Denis Kapustin, care se prezintă sub numele de cod „White Rex” și comandantul Corpului Voluntarilor Ruși, o miliție care luptă împotriva forțelor ruse, a vorbit cu un grup de reporteri, pe teritoriul ucrainean, la o zi după ce Moscova a anunțat că a respins raidul partizanilor ruși din Belgorod.

„Cred că o să ne mai vedeți de cealaltă parte a frontierei”, a spus „White Rex”. „Nu vă pot spune ce urmează, nici măcar în ce zonă. Granița... e destul de lungă. Va exista un loc unde se vor încinge lucrurile”.

În prezent, două miliții formate din ruși care vor răsturnarea regimului Putin sunt staționate în Ucraina și au fost implicate într-un raid în Belgorod, dincolo de frontiera ucraineano-rusă: Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertate pentru Rusia.

Oficialii Kievului au spus că raidul din Belgorod este exclusiv opera unor „cetățeni ruși” și l-a calificat drept „o problemă internă” a Rusiei.

Zilele trecute au avut loc lupte pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, atacurile fiind revendicate de Legiunea Libertate pentru Rusia, care se descrie drept o miliție formată din ruși care vor să-l înlăture de la putere pe Vladimir Putin. Gruparea de partizani susține că a traversat granița din Ucraina și a ocupat o localitate aflată pe teritoriul rusesc.

Ulterior, forţele militare ruse au declanșat o "operaţiune antiteroristă" în regiunea Belgorod de la frontiera cu Ucraina, au comunicat autorităţile locale.

Regimul de la Moscova a publicat, apoi, imagini cu vehicule de producție occidentală abandonate sau distruse la Belgorod. Rușii susțin că au învins mișcarea de insurgență din Belgorod.

Guvernul SUA insistă că „nu încurajează și nu susține lovituri în interioriul Rusiei”. Rusia a anunţat că intervine împotriva unor „sabotori ucraineni” infiltraţi pe teritoriul său, unde s-au raportat opt răniţi, şi că mai multe sate au fost lovite de obuze.

Televiziunea online ucraineană Hromadske a transmis că, potrivit unor surse din domeniul informaţiilor militare din Ucraina, atacurile au fost lansate de două grupări armate de opoziţie, formate din cetăţeni ruşi: Legiunea Libertatea Rusiei şi Corpul de Voluntari Ruşi. Cea de-a doua formaţiune armată a publicat luni seara imagini video în care susţine că se vede cum un luptător verifică un vehicul capturat şi cum combatanţii se deplasează pe un drum de ţară, cu un vehicul blindat. În mediile sociale online ruse şi ucrainene au circulat şi alte înregistrări, în care pot fi văzuţi, conform descrierilor, militari ruşi luaţi prizonieri şi documentele lor de identitate. Aceasta e considerată cea mai importantă incursiune dincolo de graniţele Ucrainei, în cele 15 luni de când Rusia a început războiul.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri