Misterioasa lumină de pe cerul Kievului. Ucraina vine cu o nouă explicație

Data publicării:
lumina puternica noaptea pe cerul kievului
Flash-ul de lumină a declanșat alerta aeriană la Kiev. Sursă foto: captură Twitter

O lumină misterioasă a fost văzută deasupra Kievului, miercuri noaptea, și a generat numeroase speculații. Ipoteza inițială a ucrainenilor a fost că este vorba despre un satelit NASA căzut pe Pământ, dar agenția spațială americană a negat. Acum, agenția spațială a Ucrainei vine cu o nouă ipoteză, relatează BBC.

Oficialii agenției cred că lumina a venit, cel mai probabil, de la un meteor care a intrat în atmosfera terestră.

Forțele aeriene au spus de la început că nu a fost un atac aerian rusesc, un eveniment devenit prea familiar în ultimul an, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Lumina puternică a fost observată pe cer deasupra capitalei Ucrainei în jurul orei locale 22:00.

A fost activată o alertă de raid aerian, dar „apărarea aeriană nu era în funcțiune”, a declarat șeful administrației militare din Kiev, Serhii Popko.


„Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ”, a adăugat Popko.

NASA anunţase la începutul săptămânii că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme va reveni miercuri în atmosferă la o oră necunoscută.

Satelitul Rhessi, folosit pentru observarea erupţiilor solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, potrivit NASA.

Însă agenția spațială americană a negat că incidentul ar avea legătură cu satelitul său.

Rob Margetta, de la biroul de comunicare NASA, a declarat pentru BBC că satelitul Rhessi se afla încă pe orbită la ora la care a fost observat flash-ul de lumină pe cerul Kievului și că urma să reintre în atmosfera terestră în cursul nopții de miercuri spre joi.

Utilizatorii rețelelor sociale ucrainene au venit cu numeroase teorii, inclusiv că lumina puternică a fost provocată de extratereștri.

Dar purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, a declarat pentru televiziunea ucraineană că lumina a fost văzută și în Belarus, la nord, iar agenția spațială a Ucrainei a spus că este probabil provocată de un corp cosmic care a pătruns în straturile dense ale atmosferei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri