Maia Sandu a făcut o vizită-surpriză la Comrat, după ce bașcana Găgăuziei a ameninţat cu separarea de Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu, în vizită în Găgăuzia.
Maia Sandu, în vizită în Găgăuzia. Foto: Facebook/ Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a dus miercuri într-o vizită neanunţată oficial la Comrat, în condiţiile în care guvernatoarea prorusă a regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guţul, se află la Moscova şi a ameninţat recent că va declara separarea Găgăuzei de Chişinău, dacă Republica Moldova se va uni cu România, relatează News.ro.

Maia Sandu s-a întâlnit la Comrat cu aleşii locali şi cu studenţi. Şi în timp ce oamenii oligarhului fugar Ilan Şor au întâmpinat-o pe preşedinta Sandu cu proteste, conducerea universităţii din Comrat avea drapelul UE arborat pe clădire, notează NewsMaker.

„Nu există nicio divergenţă când se lucrează pentru acelaşi obiectiv: bunăstarea găgăuzilor şi realizarea a cât mai multor proiecte de dezvoltare locală, unitatea şi pacea în toată Moldova”, a scris pe reţelele sociale consilierul şefei statului, Adrian Băluţel. Acesta a precizat că preşedinta Maia Sandu îi va invita în perioada următoare pe primarii din Găgăuzia la o întâlnire de lucru.

Vizita preşedintei în autonomia găgăuză a fost marcată, şi de această dată, de un protest al simpatizanţilor oligarhului fugar Ilan Şor. La protest a fost surprins inclusiv adjunctul Evgheniei Guţul, Ilia Uzun. Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi i-au cerut şefei statului „să plece din Găgăuzia”. La un moment dat, un grup de protestatari au încercat să intre în clădirea universităţii în care şefa statului avea întrevedere cu aleşii locali din autonomie, dar au fost împiedicaţi de poliţişti, care au format un cordon.

Pe de altă parte, a existat şi un grup de oameni care au organizat un contra-protest. Ei au pus la un moment dat, la o boxă, o secvenţă dintr-un interviu acordat de şefa statului recent presei din Găgăuzia, în care spune: „Noi nu suntem Rusia, unde oamenii sunt băgaţi după gratii pentru că au protestat împotriva preşedintelui”.

Între timp, conducerea universităţii de la Comrat a arborat la geamurile clădirii trei drapele – cel al UTA Găgăuzia, al Republicii Moldova şi al Uniunii Europene. Gestul a fost criticat de oligarhul fugar Ilan Şor, care a susţinut-o pe başcana Evghenia Guţul în campania electorală. Guţul şi Şor, ambii având legături cu Moscova, au declarat public că ei sunt împotriva aderării ţării la UE şi sunt pentru consolidarea relaţiilor cu Federaţia Rusă.

„Se comportă ca nişte ocupanţi”, a reacţionat Guţul pe reţelele sociale, acuzând-o pe şefa statului că a vizitat autonomia „pe furiş” şi că s-a întâlnit doar cu „oamenii care au ales-o”.

„Astăzi, în Găgăuzia, asistăm în timp real cum Maia Sandu îşi trădează ţara: oamenii sunt îmbrânciţi de forţele de ordine, nu pot adresa întrebări autorităţilor, iar în acelaşi timp, pe clădire arborează un drapel străin. Aceasta este o ruşine”, a scris, la rândul său, Ilan Şor, care se află, ca şi Evghenia Guţul, la Moscova.

Şi când a fost ultima dată în Găgăuzia, la sfârşitul lunii martie, preşedinta Maia Sandu a fost aşteptată cu proteste de simpatizanţii oligarhului fugar Ilan Şor, care au afişat pancarte pe care scria „Maia, afară din Găgăuzia” sau „Luaţi mâinile de pe Găgăuzia”. La miting au participat, potrivit presei locale, inclusiv consilierul başcanei Evghenia Guţul, Mihail Vlah, precum şi deputatul local Ilia Uzun. Maia Sandu a comentat atunci că mulţimea a fost scoasă în stradă „contra bani”, pentru a reprezenta agenda unor grupări criminale.

Vizita de miercuri a Maiei Sandu la Comrat intervine în condiţiile în care guvernatoarea Evghenia Guţul a declarat, marţi, la Moscova, că „Rusia salvează poporul” găgăuz.

Evghenia Guţul s-a dus la Moscova „într-o vizită de lucru” la doar o lună după ce a mai fost în Rusia, la un forum la Soci, ocazie cu care guvernatoarea s-a întâlnit cu Vladimir Putin şi s-a fotografiat cu el, ceea ce a dat naştere unor dezbateri aprinse la Chişinău.

Zilele trecute, aflată la Moscova, başcana (guvernatoarea) Găgăuziei, Evghenia Guţul, a declarat într-un interviu că dacă Moldova „va merge spre apropierea cu România”, atunci Găgăuzia va „lua unele măsuri”. Totodată, ea a spus că Găgăuzia va cere ajutorul mai multor ţări, inclusiv Rusiei, dacă autorităţile moldoveneşti vor decide să trimită trupe în regiunea autonomă ca răspuns la rezistenţa acesteia de a se uni cu România.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri