Uniunea Europeană se declară gata să lucreze cu „guvernul legitimat în mod democratic” din R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
federica mogherini - 7234914-AFP Mediafax Foto-JOHN THYS
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini

Uniunea Europeană reacționează la situația din Republica Moldova într-un comunicat comun transmis duminică de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, în care se spune că blocul european este gata să lucreze cu „cu guvernul legitimat în mod democratic” la Chișinău.

Comunicatul nu dă nume și nu precizează despre ce guvern este vorba.

Comunicatul precizează, în schimb, că Uniunea Europeană este pe deplin informată și a luat notă de deciziile luate sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv despre ceea ce privește formarea unui guvern de coaliție.

„Uniunea Europeană se declară gata să lucreze cu guvernul legitimat în mod democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și față de principiile de bază cuprinse în Acordul de Asociere. Respectarea statului de drept și a democrației trebuie să rămână pilonii relației noastre”, subliniază reprezentanții Uniunii Europene.

„Este, înainte de toate, ceea ce cetățenii Republicii Moldova așteaptă și merită”, adaugă șefa diplomației europene și comisarul pentru extindere.

Uniunea Europeană îndeamnă la reținere și la găsirea unei soluții la actualul blocaj politic de la Chișinău numai prin dialog.

„Din perspectiva evoluțiilor care au urmat deciziilor luate ieri (sâmbătă - n.r.) de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană reiterează cu fermitate apelul ei la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții democratic aleși trebuie să rămână cheia găsirii soluției la actuala criză politică”, se încheie comunicatul de la Bruxelles.

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a fost la Chișinău luni, 3 iunie.

„Pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova (el este autorul celebrului plan Kozak, care propunea rezolvarea conflictului din Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova, în anii când la putere la Chișinău se afla comunistul Vladimir Voronin - n.r.) și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat”, declara la Digi24 Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

Au fost proteste la Chişinău în duminică după-amiază, cu mii de oameni care au cerut în stradă demisia preşedintelui Igor Dodon. E vorba de susţinători ai liderului democrat Vlad Plahotniuc, aflat în conflict deschis cu președintele Igor Dodon. Duminică dimineaţă, acesta din urmă a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională, care a dizolvat Parlamentul. Alegeri anticipate au fost convocate de guvernul interimar (al partidului lui Plahotniuc) pe 6 septembrie, dată la care oamenii din stradă ar vrea să aibă loc şi alegeri prezidenţiale. Igor Dodon a fost suspendat din funcție fiindcă a refuzat să dizolve Legislativul, pentru că acesta nu ar fi învestit un nou guvern în timpul prevăzut de lege.

De la Bucureşti, Guvernul României - care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene - îi îndeamnă de politicienii din ţara vecină să fie deschişi negocierilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la respectarea democrației și statului de drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri