Exclusiv Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova: Trebuie o dezbatere despre neutralitate. Istoria o demonstrează, nu a oprit agresorii

Data actualizării: Data publicării:
mihai popsoi acorda un interviu
Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a acordat un amplu interviu jurnalistului Digi24.ro Alexandru Rotaru.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, a acordat un amplu interviu jurnalistului Digi24.ro Alexandru Rotaru și a vorbit despre neutralitatea țării, despre o potențială aderare la NATO și despre amenințarea Rusiei. „Această dezbatere publică despre securitate, despre neutralitate a lipsit cu desăvârșire în Republica Moldova în cei 30 de ani, și acum vrem să deschidem spațiul pentru această dezbatere”, spune politicianul de la Chișinău.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Vorbea șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova – n.red) despre intențiile Kremlinului de a ajunge pe cale terestră în Republica Moldova, prin sudul țării. Mai este un scenariu pe care Chișinăul îl analizează, îl urmărește cu îngrijorare?

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova: Cu mare regret, rămâne un scenariu, e adevărat din ce în ce mai puțin plauzibil datorită marelui scrificiu al poportului ucrainean, dar riscurile se mențin, și nu e vorba de dorința Kremlinului, care este clară. Ci mai degrabă de lipsa de capacitate în ceea ce privește apărarea, și am văzut-o. Am avut declarații, amenințări din partea lui Lavrov, a unor generali ruși, amenințări directe la adresa Republicii Moldova. Este binecunoscută și dorința nesăbuită a lui Putin de a reclădi Uniunea Sovietică, despre care a spus că e cea mai mare catastrofă a Secolului XX.

Ne îngrijorează însă lipsa de capacitate (de apărare – n.red.). Acest lucru a fost menționat și de oficiali americani, de reprezentanți ai NATO, inclusiv domnul Geoană.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24: Domnule Popșoi, de ce vrea Federația Rusă un guvern marionetă la Chișinău?

Mihai Popșoi: Pentru a înfige un cuțit în spate Ucrainei, pentru a utiliza Republica Moldova ca un cap de pod, așa cum încearcă să utilizeze Belarusul. Oricât ar încerca Federația Rusă, Kremlinul să întoarcă această voință democratică a cetățenilor Republicii Moldova, nu le va reuși. Probabil încearcă să vulnerabilizeze Ucraina din toate părțile, geografic vorbind. S-ar putea ca „strategii” de la Moscova, având în vedere umilința pe care trăiesc zi de zi în Ucraina, să-și dorească o extindere a conflictului, deschiderea de noi fronturi.

Alexandru Rotaru: Mai există oameni în republica Moldova care susțin cu adevărat politica Kremlinului?

Mihai Popșoi: Cu regret, există, și este un număr relativ mare, dar în ușoară scădere. Este rezultatul celor 30 de ani de neglijență a autorităților de la Chișinău în ceea ce privește securitatea informațională, în ceea ce privește securitatea energetică. Vulnerabilitatea majoră acum în R. Moldova, nu este o amenințare militară directă din partea Mosovei, decât este o amenințare, sau vulnerabilitate din perspectiva armei energetice și a creșterii colosale a facturilor.

Această vulnerabilitate încearcă să o exploateze agenții Mosovei din Republica Moldova, care au trădat interesul național și au promovat interesul îngust de partid, care rămâne legat de Kremlin.

Alexandru Rotaru: Finanțează Kremlinul scenariul unei lovituri de stat la Chișinău?

Mihai Popșoi: Probabil încearcă să o facă, nu prea le reușește, și vom munci să nu le reușească.

Alexandru Rotaru: Spunea președintele Maia Sandu la Munchen că neutralitatea „nu ne apără”. Înseamnă asta o schimbare de direcție, inclusiv în ceea ce privește prevederile constituționale din R. Moldova privind statutul de neutralitate?

Mihai Popșoi: Încearcă oferirea unui spațiu de a discuta, de a analiza la rece cât de serioasă este această neutralitate, care aș zice că este de fapt o iluzie a securității, pentru că statutul de neutralitate a fost inclus în constituția din 1994 cu un singur gând – de a forța într-un fel sau altul mâna Moscovei de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, și munițiile, care vedem că după 30 de ani sunt tot acolo.

Această dezbatere publică despre securitate, despre neutralitate a lipsit cu desăvârșire în Republica Moldova în cei 30 de ani, și acum vrem să deschidem spațiul pentru această dezbatere, în așa fel încât în urma dezbaterii, dacă se va schimba voința cetățenilor cu privire la acest statut, dezbaterea este necesară.

Alexandru Rotaru: Își dorește Mihai Popșoi aderarea Republicii Moldova la NATO?

Mihai Popșoi: Aici trebuie să fac o distincție. Cetățeanul Mihai Popșoi își dorește cu siguranță. Eu am început cariera profesională în cadrul Centrului NATO de la Chișinău. Politicianul Mihai Popșoi, și exponentul partidului de guvernare, trebuie să plece urechea la voința cetățenilor. Și majoritatea cetățenilor în ziua de azi nu sprijină acest demers, de aceea este necesară această dezbatere publică, așa încât cetățenii să înțeleagă că neutralitatea, de fapt, pare o chestie abstractă, și până la urmă este. Este o coală de hârtie, dar istoria ne demonstrează, nu o dată, că acest lucru nu a oprit agresorii. Și chiar în cazul Ucrainei avem acel memorandum de la Budapesta, Rusia fiind unul din statele care urmau să garanteze securitatea Ucrainei, și știm cum s-au desfășurat lucrurile.

Este important să avem o discuție onestă, tranșantă privind vulnerabilitățile de securitate ale Republicii Moldova, și modalitățile de a acoperi aceste vulnerabilități.

Și dacă în rezultatul discuției, cetățenii R. Moldova vor lua o decizie informată de a păstra neutralitatea, este un lucru care trebuie respectat.

Dacă se va lua o altă decizie, la fel, va fi un lucru care va trebui să fie respectat și implementat de către clasa politică.

Alexandru Rotaru: Ar fi mai bine pentru R. Moldova să fie în NATO?

Mihai Popșoi: O alianță politico-militară cum e NATO, cu articolul 5 care garantează securitatea fiecărui stat membru, nu pot exista dubii că apartenența la Alianță este o garanție cât se poate de puternică pentru securitatea unui stat membru.

Cu regret spun că cetățenii R. Moldova s-au aflat foarte mulți ani pradă a propagandei ruse, au trăit în câmpul mediatic al Federației Ruse care a exploatat aceste fobii anti-occidentale. Acum există un impediment major să schimbăm aceste poziții. Nu este un lucru ușor, dar trebuie făcut.

Alexandru Rotaru: Este nevoie de arme antiaeriene? Spațiul R. Moldova a fost violat de câteva ori de rachete lansate de Rusia. E vital acest ajutor din partea Occidentului?

Mihai Popșoi: Cu siguranță ne-ar ajuta enorm. De fiecare dată când se întâmplă asemenea evenimente nefericite, când rachetele Federației Ruse survolează spațiul aerianal R. Moldova, Chișinăul nu are capacitatea să riposteze în niciun fel. Acest lucru este, rușinos, e puțin spus, ca un stat suveran să nu-și poată apăra cetățenii și să nu poată riposta la asemenea provocări.

Realitățile sunt cele care sunt, cu mare regret, dar mizăm pe sprijinul partenerilor internaționali și vom face și noi investiții în apărare în măsura în care ne permite bugetul auster.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri