Moment istoric. Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sud al Lunii

Data actualizării: Data publicării:
MGQ4NGYzNmYzZDZhNGM2YjE1MGRlNmRiODc4NmY5.thumb
Primele imagini cu suprafața Lunii făcute de misiunea Chandrayaan-3. Captură foto: Twitter / @chandrayaan_3

ACTUALIZARE 15:35 Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes pe suprafața selenară, fapt ce face India prima țară care reușește să aducă un aparat spațial la polul sud al Lunii. Aplauze furtunoase s-au auzit din centrul de control al sondei spațiale imediat ce sonda a ajuns pe suprafața satelitului.

Premierul Narendra Modi poate fi văzut pe ecran zâmbind și fluturând un steag al Indiei. „India se află, de acum, pe Lună”, a spus, jubilând, Modi.

„Misiunea de succes a Indiei nu aparține doar Indiei. Putem cu toții să aspirăm să ajungem pe Lună și dincolo de ea”, a continuat liderul indian, încurajând și alte țări să-și lanseze propriile misiuni. „Succesul Indiei este un succes al întregii umanități”.

---

Sonda spațială a Indiei, Chandrayaan-3, se apropie rapid de momentul aselenizării istorice la polul sud selenar, la șase săptămâni de când și-a început călătoria spre satelitul natural al Pământului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nava și-a început coborârea spre Lună și se mișcă pe traiectoria sa stabilită spre polul sud lunar.

În camera de control a navei au început să răsune aplauze în timp ce nava coboară.

Echipa de la ISRO, agenția spațială indiană, a descris coborârea sondei drept „majestică”.

ISRO monitorizează cu atenție fiecare parametru al aparatului în timp ce acesta își continuă coborârea.

Aceste câteva minute dinainte aselenizării ușoare sunt cruciale, în condițiile în care aparatul va încerca să atingă suprafața Lunii pe un teren „foarte accidentat, plin de cratere și bolovani”.

Aparatul și-a început tranziția de la o poziție orizontală de mare viteză la una verticală. Este o manevră critică la care sonda precedentă, Chandrayaan-2, e șuat în 2019.

ISRO spune că Chandrayaan-3 se bazează complet pe logica programată în calculatoarele sale internă pentru tot procesul de aselenizare. Centrul de control al misiunii nu poate să trimită nicio comandă spre aparatul de aselenizare cât timp acesta se află în coborâre.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri