Video Momentul busculadei din Gaza în care peste 100 de oameni au fost uciși încercând să ajungă la ajutoarele umanitare

Data publicării:
BreakingHxmasclaims100PalestiniansdiedfromIsraelgunfireinnorthernGaza.--AccordingtotheIDFtheywereinjuredorkilledduetopus-ezgif.com-optimize

Cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și 760 au fost răniți în Gaza în timp ce încercau cu disperare să ajungă la ajutoarele umanitare transportate în camioane printr-un coridor umanitar a cărui securitate era asigurată de trupele israeliene. Autoritățile palestiniene controlate de Hamas acuză că soldații israelieni au deschis focul, în timp ce armata israeliană afirmă că tancurile au tras focuri de avertizare, dar nu au lovit camioanele, adăugând că mulți dintre morți au fost călcați în picioare sau de mașinile din convoi, potrivit BBC.

Imaginile aeriene israeliene arată sute de oameni pe și în jurul camioanelor, în timp ce videoclipurile grafice postate online arată cadavrele încărcate în camioane și în cărucioare.

Incidentul de joi a avut loc la scurt timp după ora 04:45 (02:45 GMT) la sensul giratoriu Nabulsi, la marginea de sud-vest a orașului Gaza.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un convoi de 30 de camioane care transportau ajutoare egiptene se îndrepta spre nord de-a lungul a ceea ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descris drept un „culoar umanitar”, când a fost înconjurat de civili, cu oameni urcându-se pe camioane.

„Unii au început să-i împingă violent și chiar să-i calce în picioare până la moarte, jefuind proviziile umanitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. „Incidentul nefericit a dus la moartea și rănirea a zeci de locuitori din Gaza”.

Tancurile israeliene, a spus el, „au încercat cu precauție să disperseze mulțimea cu câteva focuri de avertizare”, dar s-au retras „când sutele au devenit mii și lucrurile au scăpat de sub control”.

„Nu a fost efectuată nicio lovitură IDF către convoiul de ajutor”, a spus el, insistând că armata israeliană a încercat să ajute convoiul de ajutor să ajungă la destinație.

Un martor palestinian a declarat pentru BBC că au fost momente de panică în mulțime și în rândul șoferilor, care au încercat să meargă înainte. Cei mai mulți dintre cei care au murit au fost călcați, a adăugat martorul.

Președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că incidentul ar complica eforturile mediatorilor de a intermedia o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel și Hamas, în timp ce Franța a declarat că „focurile soldaților israelieni împotriva civililor care încearcă să aibă acces la hrană” sunt „nejustificate”.

Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgență cu ușile închise pentru a discuta incidentul, în timpul căreia Algeria - reprezentantul arab al organismului - a înaintat un proiect de declarație care acuza forțele israeliene pentru „deschiderea focului”.

Citește și Mai multe țări și lideri globali condamnă Israelul pentru moartea „inacceptabilă” a palestinienilor care așteptau ajutoare

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri