Nancy Pelosi și-a început turneul asiatic în Singapore. Ar urma să meargă și în Taiwan, scrie presa de la Taipei

Data actualizării: Data publicării:
Press conference condeming Republican defeat of the Honoring Our PACT Act at Capitol, Washington, United States - 28 Jul 2022
Vizita în Taiwan reprezintă o piatră de temelie a carierei pentru Nancy Pelosi, care își folosește din ce în ce mai mult poziția în Congres ca emisar al SUA pe scena globală. Foto: Profimedia Images

Nancy Pelosi a început luni un turneu în patru țări asiatice, a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China, conform ABC News. Pe de altă parte, CNN scrie că președinta Camerei Reprezentanților din SUA, este de așteptat să viziteze Taiwanul ca parte a turneului său în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de răspunsul Chinei la o vizită atât de importantă.

ACTUALIZARE 19.20. Mai multe publicații din Taiwan au relatat luni pe surse că Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan marți și va petrece noaptea în Taipei, potrivit Reuters.

Ziarul Liberty Times a scris că Pelosi urmează să viziteze parlamentul din Taiwan miercuri dimineață, înainte de a-și continua turneul în Asia.

United Daily News, citând surse anonime, a scris că Pelosi urmează să sosească în Taipei cel mai curând marți seara și ar urma să petreacă noaptea acolo.

Ministerul de Externe al Taiwanului nu a comentat aceste informații.


Știrea inițială: Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a început un turneu în patru țări asiatice (Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia), a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul. Președintele Nancy Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, care include vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, a precizat biroul lui Pelosi într-un comunicat.

Pelosi s-a întâlnit luni cu premierul singaporez Lee Hsien Loong, cu președintele Halimah Yacob și cu alți membri ai cabinetului, a declarat Ministerul de Externe din Singapore.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lee a salutat angajamentul SUA în regiune, iar cele două părți au discutat modalități de aprofundare a angajamentului economic al SUA prin inițiative precum Cadrul Economic Indo-Pacific, a mai transmis ministerul de externe din Singapore.

Lee și Pelosi au discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina, tensiunile din jurul Taiwanului și China continentală și despre schimbările climatice. Lee „a evidențiat importanța relațiilor stabile dintre SUA și China pentru pacea și securitatea regională”, a adăugat acesta, într-o aparentă aluzie la rapoartele potrivit cărora Pelosi ar putea vizita Taiwan.

Vizita, care ar fi prima pentru un șef al Camerei Reprezentanţilor din în ultimii 25 de ani (fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich, a călătorit acolo în 1997), nu se află în prezent pe agenda publică a lui Nancy Pelosi și are loc într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt la un nivel foarte scăzut.

Oficialul taiwanez a adăugat pentru CNN că este de așteptat ca Pelosi să rămână în Taiwan peste noapte. Nu este clar când va ateriza aceasta la Taipei.

Oficialul american a adăugat că reprezentanții departamentului de apărare lucrează non-stop pentru a monitoriza orice mișcare chineză în regiune și pentru a asigura un plan pentru a o menține în siguranță pe Nancy Pelosi.

Taiwanului, cea mai importantă problemă centrală în relațiile dintre China și SUA

Problema Taiwanului, o insulă autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său, rămâne una dintre cele mai controversate.

china taiwan
Beijingul se opune oricărui contact între alte ţări şi Taiwan, considerând insula ca fiind una din provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat pe larg acest lucru într-un apel telefonic de două ore și 17 minute, joi, în timp ce tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut.

În cadrul discuției, preşedintele chinez l-a avertizat Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului.

Chestiunea Taiwanului este cea mai sensibilă, cea mai importantă problemă centrală în relațiile dintre China și SUA”, a declarat ambasadorul chinez în SUA, Qin Gang, la Forumul de Securitate din Aspen din luna iulie.

La rândul său, președintele Biden a spus luna trecută că armata americană s-a opus vizitei lui Pelosi în Taiwan, dar de atunci a refuzat să detalieze avertismentele oficialilor americani. 

Casa Albă a spus că depinde de președintele Camerei Reprezentanților unde călătorește și că are puține cuvinte de spus în ceea ce privește decizia lui Nancy Pelosi.

Totuși, oficialii administrației au lucrat în ultimele săptămâni pentru a explica riscurile unei vizite în Taiwan în cadrul întâlnirilor cu Pelosi și echipa ei. 

Citește și: China a avertizat SUA cu un posibil răspuns militar în cazul unei vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan (Financial Times)

Dovada de putere a chinezilor înaintea congresului Partidului Comunist Chinez

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că a discutat despre o vizită în Asia cu Pelosi.

Administrația de la Casa Albă are o grijă deosebită pentru securitatea lui Pelosi atunci când călătorește în străinătate, deoarece aceasta, din poziția pe care o ocupă, se află în linia de succesiune prezidențială, mai notează CNN.

Oficialii administrației americane sunt îngrijorați că vizita lui Pelosi vine într-un moment deosebit de tensionat, deoarece Xi Jinping vrea un al treilea mandat de președinte, la viitorul congres al Partidului Comunist Chinez. Se așteaptă ca oficialii chinezi de partid să înceapă să pună bazele acestui eveniment în săptămânile următoare, punând presiune asupra conducerii de la Beijing pentru a da dovadă de putere.

De asemenea, oficialii SUA cred că actuala conducere chineză nu înțelege complet dinamica politică din Statele Unite, ceea ce duce la o neînțelegere asupra semnificației potențialei vizite a lui Pelosi. 

Potrivit surselor din cadrul administrației americane, regimul politic de la Beijing ar putea confunda vizita lui Pelosi cu o vizită oficială a administrației, deoarece șefa Camerei Reprezentanților și președintele Joe Biden sunt amândoi parte a Partidului Democrat. 

Oficialii administrației sunt îngrijorați și de faptul că China nu o separă prea mult pe Pelosi de Biden, dacă nu chiar deloc.

Pelosi, o opozantă a comunișilor chinezi

Nancy Pelosi a fost mult timp un critic al Partidului Comunist Chinez. Ea s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil, care rămâne un ghimpe pentru guvernul chinez. 

În 1991, Pelosi a desfășurat un banner alb-negru în Piața Tiananmen din Beijing pentru a comemora victimele masacrului din 1989, pe care scria: „Celor care au murit pentru democrație”. 

Mai mult, în ultimii ani, Nancy Pelosi și-a exprimat sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong.

Ambasada Chinei în Statele Unite s-a opus călătoriei lui Nancy Pelosi, care a fost planificată inițial pentru luna aprilie, dar șefa Camerei Reprezentanților a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

Ping-pong între oficialii americani și chinezi

Diplomația chineză a îndemnat membrii Congresului american să-i spună lui Nancy Pelosi să nu facă vreo vizită în Taiwan. 

„Aș spune că a existat o campanie din partea ambasadei chineze pentru a descuraja o călătorie în Taiwan”, a declarat pentru CNN reprezentantul democrat de la Washington, Rick Larsen, copreședinte al grupului de lucru SUA-China în cadrul Congresului american. „Nu cred că e treaba lor să ne spună ce ar trebui să facem. Acesta a fost mesajul meu către ei”, a mai spus Larsen.

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, a răspuns că biroul său este în „contact regulat” cu membrii Congresului, inclusiv cu Larsen. „În ceea ce privește chestiunea Taiwanului, ne-am exprimat poziția foarte clară”, a spus Pengyu. 

„Ambasada face toate eforturile pentru a preveni ca pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și stabilitatea relațiilor dintre China și SUA să fie afectate de potențiala vizită a președintelui Camerei Nancy Pelosi la Taiwan”, a mai adăugat Liu Pengyu, manifestându-și și speranța că „vor putea fi evitate consecințe grave”. „Acest lucru este în interesul comun atât al Chinei, cât și al SUA”, a mai transmis diplomația chineză.

Mulți democrați și republicani din Congresul SUA au spus că Pelosi are dreptul de a călători în Taiwan.

„Este doar decizia Președintelui Pelosi dacă va călători sau nu în Taiwan sau în oricare altă țară”, a declarat reprezentantul republican din Illinois, Darin LaHood, omologul republican al lui Larsen în grupul de lucru SUA-China din Congresul SUA. „În sistemul nostru democratic operăm cu ramuri guvernamentale separate, dar egale”, a adăugat LaHood.

„Este nepotrivit ca guvernele străine, inclusiv guvernul chinez, să încerce să influențeze capacitatea sau dreptul de a călători pentru membri ai Congresului sau alți oficiali guvernamentali americani în Taiwan sau oriunde altundeva în lume”, a adăugat Darin LaHood.

Alți membri păreau să fie mai precauți cu privire la călătoria delicată din punct de vedere diplomatic.

Citește și: Taiwanul desfășoară cel mai mare exercițiu militar, cu muniție de război, în timp ce cresc presiunile din partea Chinei

CNN indică faptul că Judy Chu, prima femeie chinezo-americană aleasă în Congresul SUA, a spus că a „sprijinit întotdeauna Taiwanul”. Dar când a fost întrebată dacă o călătorie în Taiwan acum ar trimite un mesaj greșit, Chu a spus: „Ați putea privi în două moduri. Unul este că relațiile sunt foarte tensionate în acest moment. Dar, pe de altă parte, ați putea spune că trebui să ne arătăm sprijinul pentru Taiwanul”. Când a fost întrebată ce crede, ea a spus: „Las în seama celor care vor lua această decizie”.

O vizită în Taiwan ar fi o piatră de temelie a carierei pentru Pelosi, care își folosește din ce în ce mai mult poziția în Congres ca emisar al SUA pe scena globală.

Avertismentul Bejingului

Pe 26 iulie, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării de la Beijing a declarat că armata chineză nu va rămâne pasivă dacă Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, va face o vizită în Taiwan.

Purtătorul de cuvânt a reiterat poziţia cunoscută a Chinei privind apărarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale, în condiţiile în care Beijingul consideră Taiwanul un teritoriu chinez care trebuie să revină sub autoritatea sa.

Tan a adăugat că partea chineză a arătat clar Washingtonului că se opune unei eventuale vizite în Taiwan a preşedintei Pelosi. Dacă aceasta ar ajunge în insulă, „ar încălca grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune chino-americane, ar afecta grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi ar deteriora grav bazele politice ale relaţiilor dintre China şi SUA”, a spus el.

SUA, la fel ca imensa majoritate a statelor lumii, nu recunosc oficial Taiwanul. Washingtonul susţine însă puternic insula, căreia îi scoate în evidenţă statutul „democratic”, şi este cel mai important partener şi furnizor de arme pentru Taipei.

Văzând în aceasta o atingere adusă suveranităţii sale, China şi-a sporit presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, inclusiv prin incursiuni în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Citește și: China se pregătește să invadeze Taiwanul până în 2027, avertizează oficiali ai armatei SUA. „Beijingul a devenit tot mai agresiv”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri