Nava-amiral a NATO, portavionul Prince of Wales, s-a defectat din nou, la câteva zile după ce și-a amânat plecarea în misiune

Data publicării:
Portavionul britanic HMS Prince of Wales
HMS Prince of Wales trebuia să participe la exerciții NATO cu noile avioane de luptă F-35B. Foto: Profimedia Images

Cel mai mare vas de război britanic, portavionul HMS Prince of Wales, ar putea să nu mai poată fi folosit pentru o serie de exerciții importante NATO, după ce a suferit o defecțiune la o elice la puțin timp după ce a pornit pe mare, a anunțat Marina Regală britanică, citată de The Guardian.

HMS Prince of Wales, portavionul de 3 miliarde de lire sterline al Regatului Unit, a părăsit baza navală de la Portsmouth, sâmbătă, după care a suferit o „defecțiune mecanică”, în zona sud-estului coastei Insulei Wight.

Plecarea vasului fusese deja amânată, vineri, tot din cauza unei probleme tehnice, însă nu se cunoaște însă dacă cele două probleme au legătură una cu cealaltă.

La puțin timp după plecarea navei amiral de 65.000 de tone, sâmbătă, o problemă mecanică a fost descoperită în zona tribordului. Portavionul urma să desfășoare exerciții de zbor cu avioane F-35B americane, printre cele mai noi și sofisticate aparate de zbor militare ale aviației SUA.

„Am fost să inspectez nava, astăzi, să văd cu ochii mei care sunt problemele și cum putem noi, la Marina Regală, să lucrăm împreună pentru a ne asigura că vasul este din nou capabil să revină la îndatoririle programate.

După evaluarea inițială, este cel mai probabil că problema va necesita reperații care vor afecta calendarul stabilit. Nava se îndreaptă acum spre o zonă sigură pentru a putea fi inspectată în detaliu”, a declarat Steve Moorhouse, amiral și director la Force Generations, responsabil de vasele britanice și care trebuie să se asigure că acestea sunt gata de desfășurări.

Misiunea „reper” a NATO la ca urma să participe și HMS Prince of Wales urma să stabilească viitorul operațiunilor aviatice stealth și a celor cu drone pe coastele Americii de Nord și Caraibilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri