NYT: CIA are 12 baze secrete la granițele Rusiei. Cum îi ajută serviciile secrete din SUA pe ucraineni să lupte împotriva lui Putin

Data publicării:
soldat ucrainean cu pușca în pădure prin zăpadă
CIA a instruit o nouă generație de spioni ucraineni care au desfășurat misiuni în Rusia, în Europa, în Cuba și alte locuri în care rușii au o prezență vastă. Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete americane au construit în ultimii opt ani o rețea de centre de spionaj din care fac parte și 12 locații secrete din apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, scrie New York Times. Timp de mai bine de un deceniu, SUA au dezvoltat un parteneriat foarte strâns pentru schimbul de informații cu Ucraina, care este acum esențial pentru ambele țări în combaterea Rusiei.

Parteneriatul a început în februarie 2014 și a ajutat Ucraina să își dezvolte capacitatea de a strânge informații critice despre Rusia și să lanseze operațiuni secrete letale în timpul războiului. Ucrainenii au primit echipamente avansate de comunicații, iar în ultimii opt ani au pus bazele unei rețele de centre de spionaj construite de-a lungul graniței cu Rusia, potrivit raportului.

Un centru de ascultare dintr-o pădure din Ucraina este unul dintre cele 12 locații secrete de la granița cu Rusia susținute de CIA – practic, un buncăr subteran construit în locul un centru de comandă distrus de ruși în primele luni ale invaziei.

Secretul cel mai mare pe care îl ascunde acest loc, însă, este că a fost finanțat aproape în totalitate și dotat parțial cu echipamente de către CIA.

Înainte de război, ucrainenii și-au demonstrat priceperea prin interceptările făcute care au arătat implicarea Rusiei în doborârea avionului de pa+-9*sageri Malaysia Airlines din 2014.

Military mobility of Ukrainian soldiers continues in Donetsk Oblast
Un centru de ascultare dintr-o pădure din Ucraina este unul dintre cele 12 locații secrete de la granița cu Rusia finanțate și echipate de CIA. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii i-au ajutat, de asemenea, pe americani să îi vâneze pe agenții ruși care s-au implicat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

În jurul aceluiași an, CIA a început să instruiască o forță comando de elită din Ucraina – cunoscută drept Unitatea 2245 – care a capturat drone rusești și echipamente de telecomunicații pe care tehnicienii CIA le-au studiat pentru a sparge sistemele de criptare ale Moscovei.

Unul dintre ofițerii trupelor de elită era chiar Kirilo Budanov, care conduce acum serviciile de informații militare ale Ucrainei.

Mai mult, CIA a instruit o nouă generație de spioni ucraineni care au desfășurat misiuni în Rusia, în Europa, în Cuba și alte locuri în care rușii au o prezență vastă.

„Fără ei, nu am fi avut nicio șansă să rezistăm în fața rușilor”

Relația cu CIA este atât de strânsă încât ofițerii CIA au rămas într-o locație izolată din vestul Ucrainei după ce administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile dinainte de invazia Rusiei. În timpul războiului, ofițerii CIA le-au oferit ucrainenilor informații esențiale, precum locurile pe care rușii plănuiau să le lovească și ce fel de arme urmau să fie utilizate.

„Fără ei, nu am fi avut nicio șansă să rezistăm în fața rușilor sau să îi batem”, a spus și Ivan Bakanov, care era la acea vreme directorul SBU, serviciul de securitate internă al Ucrainei.

Actuali și foști oficiali ucraineni, americani și europeni au descris acest parteneriat, care aproape că s-a năruit din cauza lipsei reciproce de încredere, care a transformat Ucraina într-un centru de colectare de informații unde au fost interceptate mai multe comunicații din Rusia decât putea stația CIA de la Kiev să gestioneze.

298 Crew And Passengers Perish On Flight MH17 After Suspected Missile Attack In Ukraine
Ucrainenii și-au demonstrat priceperea prin interceptările pe care le-au făcut și care au arătat implicarea Rusiei în doborârea avionului de pasageri Malaysia Airlines din 2014. Foto: Getty Images

Acum, aceste rețele de intelligence sunt mai importante decât au fost vreodată: Rusia este în ofensivă, iar Ucraina depinde mai mult ca niciodată de misiunile de sabotaj și atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru care este nevoie de spioni infiltrați foarte adânc în teritoriul inamic.

Inițial, CIA a transmis clar Ucrainei că nu va ajuta țara să conducă operațiuni letale împotriva rușilor întrucât SUA se temea să nu depășească o anumită limită în relațiile cu Rusia. După izbucnirea războiului în 2022, însă, aceste restricții au fost abandonate.

Administrația Biden a dat undă verde CIA să pună la dispoziția Ucrainei informațiile necesare pentru a lansa operațiuni letale împotriva Rusiei, potrivit raportului citat de NYT.

Printre informațiile obținute de Kiev de la CIA se numără momentul exact când forțele ruse plănuiau să atace șase orașe ucrainene și planuri de asasinare împotriva oficialilor ucraineni, inclusiv împotriva președintelui Volodimir Zelenski.

„Apasă ei pe trăgaci? Nu”, a spus un oficial american despre rolul CIA în Ucraina. „Ajută ei cu luarea țintei? Bineînțeles.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri