NYT: Explozia care a ucis 16 oameni într-o piață din Kostiantinivka a fost cauzată de o rachetă ucraineană rătăcită. Reacția Kievului

Data publicării:
Russian Missile Strike on Market in Ukraine Kills 16, Injures Dozens.
Explozia de la începutul lunii septembrie a ucis 16 oameni. Foto: Profimedia Images

Dovezile sugerează că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka (Konstantinovka), în estul Ucrainei, în ziua de 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată de forţele ucrainene, scrie cotidianul The New York Times (NYT) în ediţia de marţi, potrivit Reuters.

Ucraina a spus la vremea respectivă că explozia, care a ucis cel puţin 16 persoane, fusese provocată de o rachetă rusească.

„Dovezile strânse şi analizate de The New York Times, inclusiv fragmente de rachetă, imagini din satelit, relatări ale martorilor şi postări pe reţelele sociale, sugerează cu putere că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene rătăcite, trasă de un sistem de lansare BUK”, a relatat publicaţia americană.

Aceasta citează experţi în domeniul apărării aeriene care spun că rachete precum cea care a lovit Kostiantinivka pot devia de la traseu din diferite motive, precum o defecţiune electronică sau o aripă de ghidare care se strică sau se rupe în timpul lansării.

Conform NYT, filmările cu camere de supraveghere au arătat racheta zburând spre Kostiantinivka din direcţia teritoriului controlat de Ucraina, nu din spatele liniilor ruse.

The New York Times mai citează dovezi conform cărora, cu câteva minute înainte de lovitură, armata ucraineană lansase din oraşul Drujkivka, la 16 km nord-vest de Kostiantinivka, două rachete sol-aer spre linia frontului trupelor ruse.

Publicaţia citează doi martori care spun că au văzut rachetele fiind trase din Drujkivka în direcţia liniei ruse a frontului în jurul momentului loviturii. Unul din martori spune că rachetele s-au îndreptat în direcţia Kostiantinivka.

NYT mai afirmă că măsurătorile găurilor cauzate de explozie şi fragmentele găsite la faţa locului sunt concordante cu racheta 9M38, care este lansată de un vehicul antiaerian mobil BUK.

Sistemul BUK este folosit atât de Ucraina, cât şi de Rusia.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile din articolul NYT. La rândul său, The New York Times citează un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care spune că serviciul de securitate al ţării investighează incidentul, dar că legile în vigoare nu îi permit să comenteze suplimentar.

Reacția Ucrainei: Articolele care pun la îndoială implicarea Rusiei duc la amplificarea teoriilor conspirației

Potrivit The Kyiv Independent, Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că lovitura a fost efectuată de Federația Rusă cu un sistem S-300: „Acest lucru este dovedit, în special, de resturile rachetei găsite la locul tragediei”.

O reacție a avut și consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care spune că este în desfășurare o anchetă și că un astfel de articol duce la amplificarea teoriilor conspirației.

„Fără îndoială, apariția articolelor în mass-media străină care pun la îndoială la implicarea Rusiei în atacul asupra Kostiantynivka duce la amplificarea teoriilor conspirației și, prin urmare, necesită o examinare și o evaluare juridică de către autoritățile de investigație. Societatea va primi cu siguranță un răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat exact în Kostiantynivka. Ca și în miile de alte cazuri de atacuri rusești asupra țării noastre, ca parte a unui război neprovocat. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că agențiile de aplicare a legii efectuează o investigație amănunțită și detaliată în fiecare caz, ca parte a înregistrării și documentării crimelor de război rusești. Printre altele, sunt studiate și circumstanțele atacului de la Kostiantynivka. În orice caz, adevărul legal va fi stabilit. Între timp, nu trebuie să uităm: Rusia a fost cea care a lansat invazia în Ucraina și Rusia este responsabilă pentru aducerea războiului în țara noastră. Și Rusia este cea care lansează în mod regulat lovituri masive cu rachete, bombe și drone împotriva infrastructurii civile și a civililor. Ucraina, pe de altă parte, desfășoară exclusiv acțiuni de apărare, apărându-se pe sine și teritoriile sale”, a scris Podoliak pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri