O navă misterioasă îi ajută pe rebelii Houthi să atace vasele comerciale din Marea Roșie. Un „arsenal plutitor” deghizat în cargobot

Data publicării:
nave comerciale atacate de Houthi în Marea Roșie și Golful Aden
Rebelii Houthi par să își coordoneze atacurile asupra vaselor comerciale din Marea Roșie și Golful Aden în funcție de informațiile primite de la vasul iranian Behshad. Colaj foto: Profimedia Images / X (Twitter)

Experții maritimi au descoperit o navă iraniană misterioasă în Golful Aden pe care ei cred că Teheranul o folosește pentru a coordona atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra vaselor comerciale care traversează Marea Roșie, potrivit Financial Times.

Nava Behshad, care arată ca un vrachier obișnuit – un vas folosit pentru transportul mărfurilor solide vrac, s-a deplasat în Golful Aden în ianuarie, după ce a petrecut ani de zile în Marea Roșie, chiar când atacurile au început să se înmulțească în această zonă vitală pentru transportul maritim.

De atunci, vasul a urmat un curs foarte neobișnuit, lent și șerpuitor prin apele din apropierea strâmtorii care permite accesul spre Marea Roșie.

Experții au observat că rebelii din Yemen au lansat mai puține atacuri într-o anumită perioadă luna trecută, atunci când Behshad a părut să nu mai fie activă.

Activitatea navei a fost una „extrem de neobișnuită” pentru un vas de mărfuri, potrivit lui Jon Gahagan, președintele Sedna Global, o platformă online specializată în riscurile din transportul maritim.

vas-iranian-behshad
Activitatea navei Behshad a fost una „extrem de neobișnuită” pentru un vas de mărfuri, potrivit experților martimi. Captură foto: X (Twitter)

Nava iraniană ridică întrebări importante despre rolul pe care îl joacă în actuala criză. „Dacă nu asistă regimul Houthi cu informații despre mișcările vaselor, atunci ce face ea?” se întreabă Gahagan.

Misiunea navei Behshad a devenit încă și mai suspectă după atacul de săptămâna trecută când a fost atacat vasul True Confidence, care transporta oțel și camioane din China către Arabia Saudită. Trei membri ai echipajului au fost uciși în acel atac, acesta fiind primul atac Houthi care s-a soldat cu morți de când gruparea din Yemen și-a început campania ca răspuns la ofensiva Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Behshad era la doar 43 de mile nautice de locul atacului atunci când True Confidence a fost lovită. Atacul cu rachete a fost al șaptelea dintr-o serie de atacuri lansate asupra navelor din Golful Aden sau din Marea Roșie din ultimele 15 zile.

Yemen Political Map with capital Sanaa, national borders and most important cities. English labeling and scaling. Illustration.
După ce vasul Behshad a plecat din Marea Roșie și a ajuns în Golful Aden, atacurile rebelilor Houthi asupra vaselor aflate la sud de Yemen s-au întețit. Foto: Profimedia Images

Armata iraniană avertizează SUA să nu le atace „arsenalul plutitor”

Cu toate că nava iraniană arată din exterior ca un vrachier obișnuit, un canal de Telegram asociat cu armata iraniană a postat un videoclip luna trecută în care vasul era descris drept un „arsenal plutitor” care ar fi implicat în lupta contra pirateriei maritime.

În videoclip apare și un avertisment împotriva atacării navei în care sunt afișate imagini cu vasul iranian și cu portavioane americane: „Cei care se implică în atacuri teroriste împotriva Behshad sau a altor vase asemănătoare pun în pericol căile maritime și securitatea internațională și poartă responsabilitatea globală pentru potențiale viitoare riscuri internaționale.”

Rebelii Houthi, care controlează o mare parte din Yemen, reprezintă un singur element al Axei iraniene a Rezistenței care a ieșit în evidență odată cu atacul Hamas din 7 octombrie care a dus la războiul din Gaza.

Grupările Hamas și Hezbollah fac și ele parte din acest grup. Toți militanții care fac parte din aceste grupări împărtășesc aceeași ideologie anti-Israel și anti-SUA și spun că acțiunile lor sunt desfășurate în sprijinul palestinienilor.

Rubymar nava cargo scufundata profimedia profimedia-0851348486
Nava britanică Rubymar s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete lansate de rebelii Houthi. Foto: Profimedia Images

După ce a stat aproape nemișcată timp de mai mulți ani în Marea Roșie, Behshad s-a deplasat înspre sud prin strâmtoarea Bab-el-Mandeb în Golful Aden. Imediat după această mutare, atacurile asupra vaselor aflate la sud de Yemen s-au întețit.

Vasul de containere Gibraltar Eagle a fost atacată pe 15 ianuarie, Genco Picardy două zile mai târziu, Maersk Detroit pe 24 ianuarie și Marlin Luanda pe 26 ianuarie.

Gahagan spune că mișcările vasului iranian și atacurile lansate de rebelii Houthi nu pot fi doar niște coincidențe. Cât timp vasul a rămas în largul coastei statului Djibouti, acolo unde China are o bază navală mare, a existat o perioadă de acalmie.

Apoi, după ce nava s-a întors în Golful Aden, atacurile au fost reluate. Printre ele se numără atacul asupra vasului Rubymar, care a devenit mai apoi și prima navă scufundată de Houthi. Două alte nave au fost atacate în următoarea zi.

Experții se îndoiesc că SUA și coaliția pe care a format-o pentru a apăra vasele comerciale din Marea Roșie ar putea ataca nava iraniană, întrucât acest lucru ar încălca o „linie roșie” pe care Teheranul nu o va ignora. Rămâne de văzut ce acțiuni vor lua Statele Unite și aliații lor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri