Olaf Scholz, chemat să depună mărturie despre felul în care a gestionat un caz de fraudă de miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
Olaf Scholz
Cazul amenință să facă mult mai dificilă misiunea lui Scholz de a menține unitatea fragilă a coaliției sale care se confruntă deja cu nemulțumirea populației în fața creșterii prețurilor la energie declanșate de războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Olaf Scholz va depune mărturie vineri în parlamentul din Hamburg cu privire la rolul său ca primar al orașului în gestionarea unui caz în care s-au comis acte de fraudă de miliarde de euro, informează Reuters. Scandalul care plutește în jurul cancelarului german amenință să îi păteze reputația într-o perioadă în care Scholz se confruntă cu mai multe crize în același timp.

În schema de eliminare a dividendelor („cum-ex”), băncile și investitorii făceau tranzacții rapide cu acțiunile unor companii în jurul zilei de plată a dividendelor, permițând astfel mai multor părți să primească în mod ilegal rambursări ale impozitului pe dividende.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari. Mai mult de zece ţări sunt vizate.

Exploatarea acestei „portițe”, acum imposibilă, a luat o dimensiune politică în orașul-port Hamburg din cauza indolenței de care autoritățile au dat dovadă pe vremea când Scholz era primar în eforturile de a cere înapoi milioanele de euro obținute în mod fraudulos de banca locală Warburg.

Warburg, o bancă ce joacă un rol foarte important în Hamburg – al doilea cel mai mare oraș din Germania, a plătit într-un final cele 50 de milioane de euro pe care le datora, după intervenția Ministerului Federal al Finanțelor.

Cazul amenință să facă mult mai dificilă misiunea lui Scholz de a menține unitatea fragilă a coaliției sale care se confruntă deja cu nemulțumirea populației în fața creșterii prețurilor la energie declanșate de invazia rusă a Ucrainei.

„Totul miroase a putred până la cer și nu s-ar fi putut întâmpla fără influență politică”, a spus Richard Seelmaecker, reprezentantul opoziției conservatoare din comisia parlamentară care investighează cazul.

Olaf Scholz Bill de Blasio
Olaf Scholz, pe vremea când era primar al orașului Hamburg, la o întâlnire cu primarul New York-ului, Bill de Blasio. Foto: Profimedia Images

„Scholz recunoaște doar ceea ce se poate demonstra”

Scholz a negat orice vină în felul în care a gestionat cazul de fraudă și va trebui să depună mărturie în fața unei comisii de anchetă a parlamentului din Hamburg într-o audiere ce are loc vineri.

„În cei doi ani de când se investighează acest caz nu a apărut niciodată nici cel mai mic indiciu de influenţă politică”, a răspuns Scholz. „Puteţi avea încredere că nu mă număr printre persoanele care fac aşa ceva”, a adăugat cancelarul german.

Cu toate acestea, știrea că procurorii au descoperit o sumă de 214.000 de euro în seiful unui fost deputat al Partidului Social-Democrat (SPD) a reaprins suspiciunile că s-a intervenit politic în sprijinul băncii implicate în scandal.

Cancelarul a mărturisit anul trecut în fața parlamentarilor din Hamburg că a participat la o serie de întâlniri cu președintele de atunci al băncii Warburg, dar a spus că nu își aduce aminte detaliile acelor întâlniri.

„[Scholz] recunoaște doar ceea ce se poate demonstra”, a spus Seelmaecker.

Un procuror de stat a observat de curând discrepanțe între datele din calendar la care autoritățile din Hamburg au menționat banca Warburg și schema „cum-ex” și puținele e-mailuri pe această temă descoperite de autorități, potrivit Der Spiegel.

„Acest lucru sugerează faptul că s-au șters în mod special anumite e-mailuri”, se preciza în raportul procurorilor citat de revista de știri din Germania.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri