ONU: Creștere record a colonizării Cisiordaniei de către Israel. Peste 400 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0854344076
Așezarea israeliană Efrata, construită pe terenul orașului palestinian Al-Khader din guvernoratul Betleem din Cisiordania ocupată. Foto: Profimedia Images

Așezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins la un număr record și riscă să elimine orice posibilitate practică a unui stat palestinian, a declarat vineri șeful ONU pentru drepturile omului, conform Reuters.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că extinderea coloniilor israeliene echivalează cu transferul de către Israel a propriei populații, ceea ce, a reiterat el, reprezintă o crimă de război. Administrația Biden a declarat luna trecută că așezările sunt „incompatibile” cu dreptul internațional, după ce Israelul a anunțat noi planuri de locuințe în Cisiordania ocupată.

„Violența coloniștilor și neregulile legate de colonii au atins noi niveluri șocante și riscă să elimine orice posibilitate practică de a stabili un stat palestinian viabil”, arată Turk într-o declarație care însoțește raportul ce va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva la sfârșitul lunii martie.

Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva a declarat că raportul ar fi trebuit să includă moartea a 36 de israelieni în 2023. „Drepturile omului sunt universale, însă victimele israeliene ale terorismului palestinian sunt ignorate de Biroul (Înaltului Comisar) de fiecare dată”, a afirmat aceasta într-o declarație.

Raportul de 16 pagini, bazat pe monitorizarea proprie a ONU, precum și pe alte surse, a documentat 24.300 de noi unități de locuințe israeliene în Cisiordania ocupată în timpul unei perioade de un an, până la sfârșitul lunii octombrie 2023. Raportul arată că este cea mai mare valoare înregistrată de la începutul monitorizării, din 2017.

Violența în creștere

De asemenea, transmite că a avut loc o creștere dramatică a intensității, gravității și regularității violenței atât a coloniștilor israelieni, cât și a violenței de stat împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special de la atacurile mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

De atunci, peste 400 de palestinieni au fost uciși de către forțele de securitate israeliene sau de către coloniști, se arată în raport.

Israelul, care a capturat Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, pretinde un drept biblic din naștere asupra terenului pe care se extind coloniile. Armata sa afirmă că desfășoară operațiuni antiteroriste în Cisiordania și că vizează presupuși militanți.

Raportul lui Turk notează că politicile guvernului israelian, care este cel mai de dreapta din istoria țării și care include naționaliști religioși cu legături strânse cu coloniștii, par aliniate într-o „măsură fără precedent” cu obiectivele mișcării israeliene de colonizare.

Acesta a documentat cazuri de coloniști care purtau uniforme complete sau parțiale ale armatei israeliene și purtau puști ale armatei în timp ce hărțuiau sau atacau palestinienii. Uneori au fost împușcați de la mică distanță, a precizat organizația.

Războiul din Gaza, care durează de cinci luni, a pus din nou în centrul atenției soluția cu două state, așa cum era prevăzut în acordurile de la Oslo de la începutul anilor '90.

Însă, de atunci, s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește obținerea unui stat palestinian, extinderea coloniilor fiind unul dintre obstacole.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri